Jeroen Otter

Jeroen Otter

Bondscoach van de Nederlandse shorttrack(st)ers.

De kracht van deze spreker
  • Samenwerken
  • Leiderschap
  • Innovatie
Talen:
  • Nederlands
  • Engels

Over Jeroen Otter

Shorttracker Jeroen Otter werd eind jaren tachtig met de Nederlandse mannenploeg vier keer Wereldkampioen op de relay. In het voorjaar van 2010 wordt hij door de KNSB aangesteld tot bondscoach van de Nederlandse Shorttrack(st)ers, waarbij hij het eerste seizoen meteen zeer succes vol is. Voor het eerst in tijden behaalt de ploeg onder zijn leiding medailles bij de Wereldkampioenschappen en in Wereldbekerwedstrijden. Op de meest recente Olympische Spelen behaalde de Nederlandse ploeg zelfs vier medailles.

Waarom Jeroen Otter inhuren als spreker ?

Met zijn ervaring als zowel topsporter en coach kan Jeroen Otter als geen ander vertellen over het bereiken van doelen, het omgaan met tegenslagen, het ontwikkelen van talent en het werken in teamverband. Hij weet als een van de beste hoe je een team moet motiveren en welke omstandigheden er nodig zijn om een team zo goed mogelijk te laten functioneren waarbij innovatie centraal staat. Het adagium van Mario Andretti is op Otter’s lijf geschreven: If everything seems under control, you’re not going fast enough. Jeroen is ook inzetbaar in een duo-presentatie samen met shorttrackster Yara van Kerkhof.

Impressie van deze spreker

Biografie

Na zijn actieve sportcarrière vertrekt Jeroen Otter naar de Verenigde Staten met maar één opdracht vanuit de Amerikaanse bond: relay medailles voor de USA bij zowel de dames als heren. Uiteindelijk verlaat de nieuwbakken coach de Olympische Spelen van Lillehamar met goud, zilver en tweemaal brons. Uiteindelijk werkt Otter zes jaar in de USA en drie jaar in Canada als coach.

In 2010 wordt hij door de KNSB aangesteld tot bondscoach van de Nederlandse shorttracker(st)ers. De daaropvolgende seizoenen wordt Nederland toonaangevend in Europa en al snel volgt ook de strijd op het mondiale toneel. Sjinkie Knegt wint, tijdens de Spelen van Sochi 2014, de eerste Olympische medaille voor Nederland. Jorien ter Mors daarentegen weet iedereen in Sochi te verrassen door als shorttrackster twee keer goud te winnen op de langebaan. Vele successen op EK’s, WK’s en wereldbekerwedstrijden volgen.

In 2015 wint Knegt het allround Wereldkampioenschap. Tijdens de Spelen van PyeongChang weet het team van Otter zes medailles te winnen. Het historische goud voor Suzanne Schulting en Jorien ter Mors, zilver voor Sjinkie Knegt, Yara van Kerkhof en de bij Nederland aangesloten Amerikaan Krueger. De dames verrassen vriend en vijand door in de B-finale relay een wereldrecord te rijden en uiteindelijk de bronzen medaille te winnen. Jorien ter Mors schrijft tevens geschiedenis om als eerste sporter op twee verschillende disciplines een Olympische medaille te winnen.

Hoogtepunten

  • Vier keer Wereldkampioen met de relayploeg 1986-1990
  • Eerste medaille Olympische Spelen met Sjinkie Knegt 2014
  • Vier medailles op de Olympische Spelen 2018

Boek Jeroen Otter nu als spreker