Esther Vergeer

Esther Vergeer

Zevenvoudig Paralympisch kampioen rolstoeltennis en chef de mission van de Paralympiërs

De kracht van deze spreker
  • Motivatie
  • Doelgericht
  • Internationaal
Talen:
  • Nederlands
  • Engels

Over Esther Vergeer

‘Op het moment dat je als achtjarig meisje merkt dat er geen gevoel meer in je benen zit en je in een rolstoel belandt… dat je als vrouw graag moeder wilt worden maar te horen krijgt dat je zelf geen kinderen mag dragen… dat na zeven jaar via allerlei omwegen en een draagmoeder uit Canada je kinderwens alsnog in vervulling gaat, dat je pas vier maanden moeder bent en dan de diagnose ‘borstkanker’ krijgt en met een kaal hoofd en plukken haar in je handen zit… Dan heb je helemaal niks aan een zin als ‘de keuze is aan jou hoe je er mee omgaat’. Want op dat moment is die grote verandering gewoon zwaar klote. Uiteindelijk komt dát moment dat jij die keuze hébt. Keuzes die leidden tot gouden medailles, tot een prachtige dochter en keuzes die me geholpen hebben om met ziekte om te gaan…’

Ik had mijn portie tegenwind wel gehad, dacht ik. Door mijn medisch verleden en sportieve successen verlegde ik tóch weer mijn grenzen’

Waarom Esther Vergeer inhuren als spreker ?

Esther Vergeer vertelt open en eerlijk over haar ervaringen als ’s werelds meest succesvolle sportster met een handicap. Indrukwekkend is haar verhaal over het omgaan met tegenslagen en doorzettingsvermogen. Motivatie en enthousiasme zijn hierbij de sleutelwoorden. Met passie deelt Esther haar ervaringen als toernooi directeur van het ABN AMRO World Wheelchair Tennis Tournament, haar rol als Chef de Mission van Paralympic TeamNL en haar missie die ze heeft met haar eigen Foundation.

Benieuwd wat Esther Vergeer kan betekenen voor jouw merk op social media? Bekijk haar profiel op Influencers of Sports. 

Impressie van deze spreker

Biografie

Esther Vergeer is één van de grootste Nederlandse sporters aller tijden, een icoon in de paralympische sportwereld. Dertien jaar achtereen was zij de onbetwiste nummer één van de wereld en ze won 470 wedstrijden op rij! Twee keer (2002 en 2008) werd zij tijdens de Laureus World Sports Awards verkozen tot beste sporter (met een handicap) ter wereld.

Esther Vergeer is sinds 2009 directeur van het ABN AMRO-toernooi World Wheelchair Tennis Tournament in Rotterdam. Zij fungeerde op de Paralympische Spelen van Pyeongchang 2018 en Tokio2020 - alsmede straks tijdens Peking2022 - als chef de mission van de vaderlandse paralympische sportploeg.

Tot haar zesde levensjaar was ze een heel gezond meisje. Na enkele symptomen en tests bleek dat Esther een bloedvatenafwijking rondom haar ruggenmerg had. Een zeer risicovolle operatie zorgde ervoor dat ze in een rolstoel terecht kwam. Vanuit het revalidatiecentrum kwam Esther met allerlei sporten in aanraking, rolstoeltennis en rolstoelbasketbal sprongen er voor haar direct uit. Zij speelde voor het nationale damesteam rolstoelbasketbal en werd daarmee Europees kampioen.

In 1998 legde zij zich volledig op het rolstoeltennis toe, de sport waarin zij tijdens vier Spelen goud won. Op 12 februari 2013 kondigde Esther aan te stoppen met haar internationale tenniscarrière en presenteerde op datzelfde moment haar biografie 'Kracht & Kwetsbaarheid'. Voor dit bijzondere boek schreven de sportlegendes Johan Cruijff en Roger Federer het voorwoord. In 2014, tijdens de US Open in New York, lanceerde ze haar biografie in het Engels, 'Fierce & Vulnerable'.

Met haar eigen foundation, de Esther Vergeer Foundation, stimuleert zij kinderen met een lichamelijke beperking te gaan sporten. En zo deze kinderen een krachtige plek te geven in de maatschappij. Als Chef de Mission wist zij de Paralympische ploeg van Tokyo2020 naar grote successen te leiden, ondanks de coronapandemie. Begin 2020 heeft Esther de diagnose borstkanker gekregen, maar gelukkig is zij in hetzelfde jaar genezen verklaard. Zij heeft het omgaan met veranderende omstandigheden tot in detail onder de knie gekregen, evenals het planmatig te werk gaan in het behalen van successen.

In deze blog lees je meer over het verhaal van Esther.

‘Esther is niet alleen een ambassadeur van de sport, maar ook van het leven’ (Johan Cruijff)

‘Zij is een verbazingwekkende atleet, een grote persoonlijkheid en ze heeft een van de meest buitengewone dingen gedaan in onze sport’ (Roger Federer)

Esther Vergeer wist iedereen stil te krijgen

Esther Vergeer heeft zich heel erg goed kunnen inleven op het 'waarom' van de bijeenkomst. Ze is in staat mensen te raken met haar boodschap. Ze inspireert en weet het publiek stil te krijgen.

9

Hoogtepunten

  • 470 wedstrijden ongeslagen in het enkelspel 1998 - 2012
  • 27 Grandslamtitels 1998 - 2012
  • Viervoudig Paralympisch Kampioen enkelspel 2000, 2004, 2008 en 2012

Boek Esther Vergeer nu als spreker

Heb jij interesse om Esther Vergeer te boeken als spreker? SportsSpeakers is al meer dan 15 jaar hét sprekersbureau van Nederland uit de sport en geeft vrijblijvend advies op maat.