Wim Kieft

Wim Kieft

Voormalig profvoetballer en voetbalanalist

De kracht van deze spreker
  • Interactief
  • Avontuurlijk
  • Media
Talen:
  • Nederlands

Over Wim Kieft

Voormalig profvoetballer Wim Kieft koos na een carrière op het veld voor een leven in de televisiestudio’s. Zijn carrière bracht hem succes in binnen-en buitenland. Als prof speelde hij bij Ajax, Pisa, Torino, Bordeaux en PSV. Hij werd als 19-jarige topscorer van Europa met 32 goals. Na zijn actieve carrière is Wim trainer en analist. In de televisiestudio is Wim Kieft een graag geziene gast die niet schuwt zijn mening te geven. Onafhankelijk met een feilloos oog voor detail maar vooral voor de menselijke maat.  In mei 2014 verscheen zijn opzienbarende biografie ‘Kieft’, geschreven door Michel van Egmond. Daarin onthult hij jarenlang verslaafd te zijn geweest aan cocaïne en alcohol. Een tweede leven naast zijn openbare bestaan op diverse studio vloeren komt plots aan de oppervlakte. Kieft is inmiddels volledig afgekickt en bouwt aan een nieuw leven.

Waarom Wim Kieft inhuren als spreker ?

Wim Kieft is onder meer te boeken als spreker op interviewbasis over zijn veelbewogen loopbaan waarbij de interviews kunnen worden afgenomen door zijn collega John van Vliet met wie hij werkzaam is bij Ziggo Sport. In een intieme setting kom je echt in contact met een goudeerlijke man die langs de afgrond wankelde en daar openhartig over vertelt.

Impressie van deze spreker

Biografie

In 1980 debuteerde de in Amsterdam-Oost opgegroeide aanvaller als prof bij Ajax. Twee seizoenen werd hij landskampioen met Ajax. In 1981/1982 werd Wim Kieft Europees topscoorder met 32 goals in de Nederlandse Eredivisie. Hij was op 18-jarige leeftijd de jongste speler in Europa die dit ooit presteerde. Hierna speelde hij drie seizoenen voor SC Pisa. Na een vierde seizoen in Italië, maar dan bij Torino FC, keerde hij in 1987 terug naar Nederland. De geboren Amsterdammer ging daarna spelen bij PSV. Wim Kieft speelde zes seizoenen bij PSV met tussendoor een seizoen voor Bordeaux. Wim Kieft zijn tijd bij PSV bleek de meest succesvolle in zijn actieve voetballoopbaan. Met de Eindhovenaren won hij in 1988 de Europacup I. Daarnaast won hij met PSV drie keer het landskampioenschap en drie keer de KNVB beker. Hij won het Europees kampioenschap met het Nederlands Elftal in 1988. De laatste wedstrijd in zijn carrière speelde Wim Kieft namens PSV in 1994. Hij verdween daarmee niet uit de sportwereld, want hij werd aangesteld als assistent-trainer bij PSV. Daarna ging hij onder meer werken als voetbalanalyticus voor televisiezender Sport1. Ook bij Voetbal International is hij een vaak geziene gast. Door zijn succesvol boek 'Kieft' (winnaar NS Publieksprijs 2014) werd bekend dat Kieft verslaafd was aan cocaïne vanwege prestatiedruk, inmiddels is hij afgekickt. Momenteel is hij vaste analist bij Ziggo Sport en was in de jaren hiervoor een regelmatige tafelgast in de voetbaltalkshow Voetbal Inside. Pogingen om als trainer-coach aan de slag te gaan zijn geen lang leven beschoren. Het leven van Wim Kieft is tegenwoordig opgebouwd uit noodzakelijke regelmaat. Zijn discipline en zijn verantwoordelijkheidsgevoel voor zijn gezin zijn het houvast in zijn huidige bestaan.

Hoogtepunten

  • Europees topscoorder 1981 - 1982
  • Europees kampioen Nederlands Elftal en winnaar Europacup 1 met PSV 1988
  • Winnaar NS-Publieksprijs met boek 'Kieft' 2014

Boek Wim Kieft nu als spreker