Rory de Groot

Rory de Groot

Voormalig profvoetballer en theatermaker

De kracht van deze spreker
  • Humor
  • Teamplayer
  • Creatief
Talen:
  • Nederlands

Over Rory de Groot

Rory de Groot kreeg een contract aangeboden bij Feyenoord. Zijn jongensdroom leidde tot een deceptie. Tegenwoordig maakt Rory succesvol theater. Met de voorstelling ‘Hand in Hand: het verhaal van een Belofte’ was door het hele land in schouwburgen en theaters te zien.

Waarom Rory de Groot inhuren als spreker ?

Rory de Groot is beschikbaar voor het geven van voordrachten tijdens evenementen voor scholen, bedrijven en sportverenigingen. Door middel van zijn humor en theatertalent weet Rory de Groot uw event tot een succes te maken.

Biografie

Rory de Groot doorliep de complete jeugdopleiding van Feyenoord. In het seizoen 2002/2003 was hij aanvoerder van het Beloftenteam van de Rotterdammers en speler van het Nederlands Elftal Onder de 21. Om ervaring op te doen werd hij door Bert van Marwijk meegenomen naar een vriendschappelijk toernooi in Japan, waar hij in een uitverkocht stadion in Uruwa zijn debuut maakte in Feyenoord 1. Hierna speelde Rory de Groot nog bij Excelsior en FC Dordrecht. Op zijn eenentwintigste stopte Rory de Groot als profvoetballer, zijn profcarrière was op een dood spoor beland en zijn droom leidde tot een deceptie. Hij deed meteen auditie voor de Toneel-en Kleinkunst Academie in Amsterdam waar hij in één keer werd aangenomen. Tijdens zijn opleiding in Amsterdam speelde hij in de avonduren als stand-up comedian door het hele land als vast lid van het comedy collectief 'Comedy Explosion', o.a. met Javier Guzman en Claudia de Breij. In 2009 studeerde hij als theatermaker af aan de Toneel- en Kleinkunst Academie en vertrok voor één seizoen als 'Artist in residence' naar Station Noord in Groningen waar hij zijn eerste voorstellingen schreef en werkzaam was als vaste acteur bij het Noord Nederlands Toneel. Na Groningen vertrok hij weer, terug naar zijn geboortestad Rotterdam. Daar produceerde hij in samenwerking met Productiehuis Rotterdam een aantal voorstellingen waaronder zijn succesvolle debuutvoorstelling 'Hand in Hand: het verhaal van een Belofte' in 2012. Het is een autobiografische solovoorstelling over zijn vorige leven als profvoetballer. De voorstelling werd lovend ontvangen en was twee seizoenen lang door het hele land in schouwburgen en theaters te zien. In mei 2014 op de Parade en in april 2015 in De Kleine Komedie speelt Rory de Groot mee voor de Sportmonologen, waarbij voormalige topsporters een monoloog over hun leven houden, uiteenlopend van overwinnen tot falen en van grootse prestaties tot diepe teleurstellingen. In het najaar van 2014 ging Rory de Groot in de Rotterdamse Schouwburg in première gaan met zijn nieuwe solovoorstelling 'Zwarte Voeten' waarin voetbal wederom een belangrijke rol zal spelen. 'Zwarte Voeten' is een fysieke theatervoorstelling waarin Rory voetbal en sport als politieke en theatrale metafoor gebruikt voor een verhaal over morele keuzes en idealen.

Hand in Hand Trailer from Rory de Groot on Vimeo.

Impressie van deze spreker

Hoogtepunten

  • Speler van Feyenoord 1993 - 2004
  • Tournee 'Hand in Hand: het verhaal van een Belofte' 2012
  • Tournee 'Zwarte Voeten' 2014

Boek Rory de Groot nu als spreker