Robin van Galen

Voormalig bondscoach gouden waterpoloteam / Commercieel directeur KNZB

‘We zaten op een dieptepunt, er moest wat gebeuren, anders kostte het mijn eigen kop. Dan ga je de confronterende fase in. En zonder wrijving geen glans.’ Robin van Galen trainde als bondscoach drie jaar intensief met de Nederlandse waterpolodames. Het maken van keuzes, omgaan met tegenslagen, doorzettingsvermogen en ambitie zetten het proces in gang, dat leidde naar Olympisch goud. Drie miljoen Nederlanders keken en omarmden een tot dusver onbekende sport. ‘Mensen zien het eindplaatje – goud – maar niet de ellende die je tijdens het proces over je heen krijgt. Uit een normen- en waarden-test met de groep kwam naar voren: accepteer elkaars verschillen, bewonder elkaars talenten. Impossible is not a fact, it’s an opinion.’

"Don’t follow your dreams, chase them"

Robin van Galen was zelf een talentvol waterpolospeler en haalde het Nederlands team. Een slepende schouderblessure gooide echter roet in het eten. Noodgedwongen moest hij aan de zijlijn toekijken hoe zijn voormalige teamgenoten beter werden. De ambitieuze Van Galen wilde zichzelf verder ontwikkelen en zocht zijn uitdagingen op het gebied van coaching. Hij verdiepte zich in teamprocessen en de verschillende stijlen van leiderschap. Met zijn nieuwe ervaring ging hij aan de slag als clubcoach. Na diverse successen bij verschillende clubs (tien nationale titels bij vier verschillende teams) werd hij gevraagd voor de positie als bondscoach van de Nederlandse waterpoloheren. Hij zag echter bij de Nederlandse dames meer potentie en stapte over. Met deze dames ging hij een proces in om het Nederlandse waterpolo weer naar de wereldtop te brengen. Na een moeizame periode, waar Robin open en eerlijk over vertelt (de Tuckman theorie) begon het team in 2007 te draaien. Nederland kwalificeerde zich als eerste voor de Olympische Spelen in Beijing 2008. Het resultaat werd historisch. Ruim drie miljoen Nederlanders zagen de waterpolodames in de Olympische finale van de Verenigde Staten winnen. Van 2011 tot juli 2014 was hij coach van het mannenteam van Utrecht waarmee hij de nationale waterpolobeker won, de eerste grote nationale prijs in 100 jaar Utrechtse clubgeschiedenis. In 2013 begon Robin als coach van de Nederlandse waterpolomannen. Helaas lukte het Robin en zijn team op een haar na niet zich te kwalificeren voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro van 2016. In een bloedstollende penalty serie ging er één strafworp teveel mis. Omdat hij als coach niet aanwezig was in Rio kon Robin dagelijks samen met Tom Egbers het programma Studio Rio presenteren voor de NOS. Na zes succesvolle jaren stopte Robin bij de Nederlandse waterpolomannen en ging hij aan de slag als commercieel directeur van de KNZB. Robin schreef ondertussen vier boeken: ‘Mijn Olympische missie’, ‘Dilemma’s van een topcoach’, ‘Drijfveren van een topsporter’ en ‘De coach en zijn geheim’. Tegenwoordig is Robin docent Economie en Marketing op de Hogeschool Rotterdam.

Lees in deze blog meer over Robin en zijn carrière.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Robin van Galen inhuren als spreker?

Robin presenteert met flair, humor en passie over het coachen van een team. Aspecten als het selecteren en vormen van een team, leiding geven, samenwerken, coachen en ambitie komen aan bod. Met name zijn toegepaste theorie over MBTI (persoonlijkheidstypologie), over de verschillen in karakters en type mensen, spreekt veel mensen aan. Verder geeft Robin waterpolo clinics, waarin teamwork centraal staat.

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Robin van Galen

Wat klanten zeggen over
Robin van Galen

Sprekers zoals Robin van Galen

Robin van Galen boeken?