Mark Tuitert

Mark Tuitert

Olympisch kampioen schaatsen

De kracht van deze spreker
 • Ondernemen
 • Doelgericht
 • Motivatie
Talen:
 • Nederlands
 • Engels

Over Mark Tuitert

Mark Tuitert stond te boek als het grootste schaatstalent ter wereld. Alleen valpartijen, ziekte en persoonlijke worstelingen voorkwamen een glansrijke weg naar de top. Na het winnen van Olympisch goud in Vancouver en deelname aan de Spelen in Sochi in 2014 kwam er verandering. Mark besloot zijn talenten op een ander gebied te ontwikkelen. Zo is hij co-founder van First Energy Gum, produceert hij zijn eigen ‘Drive Podcast’ en is Mark trainer bij online sportschool Fitchannel. Hij presenteerde voor het Holland Heineken House en rondde de opleiding ‘Sport, Business and Leadership’ aan Nyenrode University af. In 2021 lanceerde Mark zijn boek eerste boek genaamd Drive: train je stoïcijnse mindset.

In zijn presentatie legt hij een duidelijke link tussen de topsport en het ondernemerschap. Hij licht thema’s uit over omgang met tegenslagen, persoonlijk leiderschap, stoïcijnse mindset, teamwork, onzekerheid en doelmatig werken. Is dit de spreker voor jouw event?

Zonder strijd geen overwinning

Waarom Mark Tuitert inhuren als spreker ?

Mark Tuitert heeft een inspirerend verhaal dat hij op openhartige wijze vertelt. Hij kan als geen ander een duidelijke verbinding leggen tussen topsport en ondernemen. Hoe ga je om met tegenslag? Hoe haal jij het beste uit jezelf? De voormalig schaatser zit vol energie en dit is zeker te merken tijdens zijn presentaties en clinics. Mark Tuitert geeft tips & tricks die jou triggeren om je doelen èn dromen te realiseren. Hij schuwt niet om persoonlijke onderwerpen ter sprake te brengen. De topsport, de vechtscheiding tussen zijn ouders en de moeizame relatie met zijn vader die daarop volgden: het zijn onderwerpen waaruit Mark zelf zijn lessen trok. Ook kan Mark een training verzorgen over de 10 principes vanuit de stoïcijnse filosofie. Deze principes helpen je bij het richting geven aan je leven, actie te durven ondernemen, te accepteren waar je geen invloed op hebt en dus scherp én relaxt op je doel af te gaan.

Naast presentaties en trainingen is Mark inzetbaar voor clinics. Met behulp van zijn ervaring als trainer van FitChannel leert hij je alles over vitaliteit en grenzen verleggen. Hoe ziet jouw ideale voorbereiding eruit? Hoe houd je je emoties onder controle? Een clinic met Mark biedt vele mogelijkheden: van trainingen met behulp van psychologische modellen en uitgebreide analyse tot een training op skates: de workshop kan volledig worden aangepast naar wens!

Impressie van deze spreker

Biografie

Mark Tuitert stapte op jonge leeftijd van het skeeleren over op het langebaanschaatsen en specialiseerde zich in de korte- en middellange afstanden. Hij stond te boek als hét grootste schaatstalent ter wereld. Alleen valpartijen, ziekte en persoonlijke worstelingen voorkwamen dat hij dat talent maximaal kon benutten. Juist die tegenslagen vormden de basis van een zoektocht naar alle ingrediënten die nodig zijn voor succes.

Hij heeft vijftien jaar aan de wereldtop geschaatst en vele grote toernooien gewonnen en nam afscheid in 2014. Toppunt was toch wel het Olympisch Goud op de 1500 meter in 2010. Na zijn topsportcarrière is Mark vastberaden om ook op maatschappelijk gebied de top te bereiken.

Zijn expertise van de schaatssport kwam goed van pas tijdens werkzaamheden als presentator bij onder andere het Holland Heineken House tijdens de Spelen van 2018 in PyeongChang. Mark rondde in 2016 de opleiding Sport, Business en Leadership aan de Universiteit van Nyenrode af en stortte zich vol op het ondernemerschap. Hij richtte First Energy Gum in 2017 op, waarmee hij o.a. topsportend Nederland voorziet van energie en waar hij verantwoordelijk is voor de online marketing. Vitaliteit en gezondheid spelen een belangrijk onderdeel in zijn leven. Via FitChannel motiveert Mark mensen om te trainen en gezond te leven en adviseert hij bedrijven op het gebied van vitaliteit.

Train je stoïcijnse mindset

In 2021 lanceert Mark Tuitert zijn eerste boek, Drive: train je stoïcijnse mindset. Hierin gaat Mark dieper in op de stoïcijnse mindset. Een van de belangrijkste punten: zaken en gedachtes  accepteren waar je geen invloed op hebt. Mark heeft deze manier van denken toegepast tijdens zijn topsport, maar het is een praktische filosofie voor iedereen. In zijn boek deelt Mark zijn 10 stoïcijnse lessen die hij tijdens zijn succesvolle topsportcarrière leerde en toepaste. Maar ook in het dagelijks leven hebben deze lessen hem geholpen. Hij reflecteert op hoe hij meerdere keren zwaar overtraind raakte en vertelt openhartig over de zware uitdagingen in zijn persoonlijke leven. Het was de stoïcijnse mindset die Mark hielp om tegenslagen om te zetten in kansen. Want deze klassieke principes geven je de tools om:

 • - Richting geven aan je leven,
 • - Actie durven ondernemen,
 • - Accepteren waar je geen invloed op hebt
 • - Scherp én relaxt op je doel af te gaan

Mark inspireert!

"Mark laat op authentieke wijze zien: achter de sportheld die we allemaal kennen zit een mens van vlees en bloed die geleerd heeft dat balans in het leven cruciaal is om te kunnen pieken. Mark inspireert steeds en neemt het publiek mee in zijn reis, zonder daarbij de relevantie voor de dagelijkse praktijk uit het oog te verliezen. Tijdens dit virtuele event spatte zijn energie van het scherm af, maar bleef hij tegelijkertijd, bijvoorbeeld tijdens de Q&A, juist heel benaderbaar."

9

Hoogtepunten

 • Europees Kampioen 2004
 • Olympisch Goud Spelen Vancouver 2010
 • Oprichtingen First Energy Gym 2017

Boek Mark Tuitert nu als spreker

Heb jij interesse om Mark Tuitert te boeken als spreker? SportsSpeakers is al meer dan 15 jaar hét sprekersbureau van Nederland uit de sport en geeft vrijblijvend advies op maat.