Mario van der Ende

Mario van der Ende

Voormalig scheidsrechter en opleider FIFA

De kracht van deze spreker
  • Leiderschap
  • Communicatie
  • Samenwerken
Talen:
  • Nederlands
  • Engels

Hoogtepunten

  • Ridder in de Orde van Oranje-Nassau 2003
  • Lid van Verdienste KNVB 2003
  • Scheidsrechter van de Eeuw 2004

Over Mario van der Ende

Mario van der Ende was een kleurrijke scheidsrechter die meer dat 600 (inter)nationale wedstrijden in het voetbal heeft gefloten, waaronder wedstrijden op EK’s en WK’s.

Kakelen kan iedereen maar het gaat om het eieren leggen

Waarom Mario van der Ende inhuren als spreker ?

Mario van der Ende staat bekend om zijn gevoel voor detail en zijn enthousiasmerende en humoristische stijl van vertellen. Van der Ende is een boeiende spreker en inzetbaar voor presentaties over leiderschap, ambitie en communicatie.

Impressie van deze spreker

Biografie

Mario van der Ende heeft een imposante loopbaan als amateur-, nationaal- en internationaal scheidsrechter achter de rug. Van 1977 tot en met 2002 was hij voetbal scheidsrechter. Hij floot in het betaald voetbal ruim 500 nationale en 135 internationale wedstrijden. Tegenwoordig is Mario van der Ende FIFA-referees instructor en maakte vier jaar deel uit van de FIFA scheidsrechterscommissie. Hij was jaren werkzaam bij de KNVB waar hij vele talentvolle scheidsrechters gescout en opgeleid. In 2004 werd Mario van der Ende, door de KNVB, beloond voor zijn prestaties door verkozen te worden tot 'scheidsrechter van de eeuw'. Ook schreef Mario van der Ende in 2005 het boek 'gebroken doelpalen', waar vele anekdotes uit zijn rijkelijke loopbaan de revue passeren. De titel van het boek is gebaseerd op het omgetrokken doel vlak voor de Champions League halve finale Real Madrid - Borussia Dortmund waar van der Ende als scheidsrechter was aangesteld. Later wordt Mario ook nog door de FIFA geëerd met de 'Referee's Special Award'. Dit is de hoogst mogelijk onderscheiding.

Boek Mario van der Ende nu als spreker