Jurryt van de Vooren

Jurryt van de Vooren

Sporthistoricus

De kracht van deze spreker
  • Interactief
  • Media
  • Internationaal
Talen:
  • Nederlands
  • Engels

Hoogtepunten

  • Vindt tijdcapsule uit 1928 in de Marathontoren 2012
  • Publicatie De Bosatlas van het Nederlandse voetbal 2017
  • Publicatie Amsterdam 1928 2018

Over Jurryt van de Vooren

Sporthistoricus Jurryt van de Vooren verdeelt zijn tijd tussen het archief en het stadion. Hij is gespecialiseerd in de maatschappelijke en sociale geschiedenis van de internationale sport, met name van de Olympische Spelen. Jurryt maakt veel gebruik van originele foto’s en filmbeelden, die al decennia waren vergeten. Hij plaatst zo actuele ontwikkelingen in de sport in een ander daglicht. Daarnaast is Jurryt al twintig jaar de enige Amsterdammer die is afgestudeerd op Feyenoord.

Als ik het niet weet, is het ook niet gebeurd.

Waarom Jurryt van de Vooren inhuren als spreker ?

Jurryt voorziet als spreker een actueel onderwerp van een bredere context en geeft zo nieuwe inzichten. Hiervoor gebruikt hij veel onbekende foto’s en filmbeelden, zoals de officiële film van Amsterdam 1928. Indien gewenst neemt hij unieke attributen uit de Nederlandse sportgeschiedenis mee. Met zijn brede pallet aan kennis is hij inzetbaar als spreker, columnist, gespreksleider en stand-up historicus.

Impressie van deze spreker

Biografie

Jurryt van de Vooren brengt de eeuwen letterlijk in beweging – van het begin van de moderne sport eind 19e eeuw tot en met de volgende Olympische Spelen. Al twintig jaar is hij werkzaam in de sport, maar ook bij kennisinstellingen, musea, radio, internet, tv en dagbladen. Hij was conservator van het sportmuseum in het Olympisch Stadion, schreef de Bosatlas van het Nederlandse voetbal en werkt sinds 2016 in opdracht van de stad Amsterdam aan een boekenserie over sport in de hoofdstad – elk jaar een nieuwe uitgave. In 2014 overhandigde hij het eerste exemplaar van het Sportalbum 1898 aan koning Willem-Alexander, een boek over de Nederlandse sport en het koningshuis. Precies negentig jaar na de Olympische Spelen in Amsterdam publiceerde hij bij Uitgeverij Balans een boek met 28 verhalen over Amsterdam 1928. Momenteel bereidt hij nieuwe publicaties voor, zoals een boek over sport tijdens de Tweede Wereldoorlog – één van zijn specialiteiten als organisator van de Nationale Sportherdenking bij het Olympisch Stadion. Als deskundige duidt hij met grote regelmaat actuele ontwikkelingen voor tv en radio. Jurryt houdt van improvisatie en contact met het publiek.

Boek Jurryt van de Vooren nu als spreker

Heb jij interesse om Jurryt van de Vooren te boeken als spreker? SportsSpeakers is al meer dan 15 jaar hét sprekersbureau van Nederland uit de sport en geeft vrijblijvend advies op maat.