Joop Alberda

Joop Alberda

Voormalig Olympisch volleybalcoach

De kracht van deze spreker
  • Samenwerken
  • Leiderschap
  • Talentontwikkeling
Talen:
  • Nederlands
  • Engels
  • Duits

Over Joop Alberda

Joop Alberda wint in 1996 goud met de volleybalmannen op de Olympische Spelen van Atlanta. Na deze ongekende prestatie richt Joop zich op het besturen van sportorganisaties. Zo was Joop technisch directeur bij het NOC*NSF en was betrokken bij tal van sporten zoals voetbal in Rusland, professioneel wielrennen, roeien, atletiek en zwemmen. Joop legt als geen ander de parallellen tussen sport en het bedrijfsleven.

Grenzen zijn slechts psychologische barrières

Waarom Joop Alberda inhuren als spreker ?

Met zijn uitgebreide strategische en management ervaringen in verschillende sporten presenteert Joop Alberda over thema's als verandermanagement, high performance teams, inspirerend leidinggeven en succesvol samenwerken. Joop Alberda is een bevlogen spreker die een presentatie kan geven dat naast sport als metafoor ook een maatschappelijke relevantie heeft. Een sportmetafoor door te tijden heen met de nadruk op de actualiteit van vandaag.

Impressie van deze spreker

Biografie

Joop Alberda vergaarde roem als coach van het Nederlands heren volleybalteam begin jaren '90. In navolging van het door Arie Selinger opgezette Bankrasmodel trainde de geboren Fries zeer intensief met de Nederlandse volleybalmannen in aanloop naar de Olympische Spelen van Atlanta (1996). Joop Alberda zette de hele organisatie neer en keek altijd verder dan de prestatie. Het leidde uiteindelijk tot historisch Olympisch Goud. In een zinderende finale werd topfavoriet Italië met 3-2 verslagen.

Na zijn Gouden missie werd Joop Alberda door het NOC*NSF benaderd voor de functie technisch directeur. De visionair Alberda werd verantwoordelijk voor alle sporttechnische zaken als innovatie, begeleiding, faciliteiten en Olympische programma's. Zijn periode als technisch directeur (van 1997 t/m 2004) hebben vijf succesvolle Olympische Spelen opgeleverd. Tijdens de Spelen van Sydney leverde zijn ontwikkelde programma 'Performance 2000' een record aantal medailles op (25).

Niet alleen in Nederland, maar ook in Rusland heeft Joop Alberda zijn organisatorische en managementkwaliteiten aangesproken. Door Guus Hiddink werd hij gevraagd om richting het Europees Kampioenschap in 2008 samen met hem het Russische voetbal weer op de kaart te zetten en het beleid voor de komende jaren uit te stippelen.

Joop Alberda is continu bezig om het Nederlands topsportklimaat te verbeteren. Hij startte een platform, NL Coach, voor coaches om de aanwezige kennis tussen verschillende coaches de delen en was technisch directeur van de Nederlandse Volleybal Bond. Ook was hij enige tijd verantwoordelijk voor de Cervélo Wielerploeg en interim technisch directeur bij de Atletiek Unie. Joop was tot juli 2016 technisch directeur van de KNZB (Zwembond) en van januari 2012 tot 2018 was hij lid van de Raad van Commissarissen bij voetbalclub AZ. Op dit moment is Joop werkzaam als technisch directeur bij de Nederlandse Volleybal Bond (NEVOBO).

Joop zijn presentatie was echt een toevoeging aan ons event!

Wij vonden het enorm gezellig en waren eveneens zeer enthousiast over de speech van Joop Alberda.

8.6

Hoogtepunten

  • Olympisch Goud als coach met de volleybalheren 1996
  • Technisch Directeur bij NOC*NSF 1997
  • 4 succesvolle Olympische Spelen 1998-2002-2002 en 2004

Boek Joop Alberda nu als spreker

Heb jij interesse om Joop Alberda te boeken als spreker? SportsSpeakers is al meer dan 10 jaar hét sprekersbureau van Nederland uit de sport en geeft vrijblijvend advies op maat.