
- Persoonlijk
- Verrassend
- Energiek
- Nederlands
- Engels
Jesse Moerkerk (1980) was sumoworstelaar die langere tijd op hoog niveau heeft getraind in Japan. Hij woonde samen met de dertig sterkste sumoworstelaars ter wereld in een Japans sumohuis, waar hij dagelijks trainde met kolossen van 220 kilo. In zijn boek ‘Sumo op Kantoor’ vertelt hij over zijn bizarre leven in het sumohuis en beschrijft hij zeven lessen die hij meenam uit de zwaarste sport ter wereld.
Wat hij leerde op de kleien vloer tussen de Japanse reuzen is voor iedereen toepasbaar op kantoor, én in het leven. In zijn presentatie neemt Jesse zijn publiek op enthousiaste en beeldende wijze mee langs zijn avonturen in de mythische wereld van het sumoworstelen. Ooit gedacht dat je van een Nederlandse sumoworstelaar zou leren hoe je kunt overleven op kantoor?
Neem je verantwoordelijkheid en geef je fouten toe
Als Nederlandse jongen tussen de Japanse sumoworstelaars wonen, leert je een hoop. Jesse Moerkerk neemt je op enthousiaste wijze mee op zijn avonturen in Tokyo waarin hij zijn ziel bloot legt. Want sumoworstelen doet pijn, fysiek én mentaal.
Op een toegankelijke en openhartige manier vertelt Jesse over wat sumoworstelen hem heeft geleerd. Hoe zijn drang naar avontuur hem bracht naar een plek die hem leerde eerlijker naar zichzelf te kijken en hoe de ondoorgrondelijke sumo-cultuur hem een empathischer mens maakte. Maar vooral, hoe je alle lessen uit zijn boek ‘Sumo op Kantoor’ toe kunt passen op jouw werkplek.
Jesse is ook te boeken voor clinics. Hierin leert hij je alles over de fysieke impact van een sumo-wedstrijd en hoe ieder mens daar anders mee omgaat. Hij laat je op een toegankelijke manier kennis maken met de enorme krachten die loskomen bij sumoworstelen en laat je zien wat je, door dat te ervaren, over jezelf kunt leren.
Jesse Moerkerk was een veelbelovend zwaargewicht judoka bij het Haarlems judo-bolwerk Kenamju. Na nationale titels bij de jeugd en junioren, liet de doorbraak bij de senioren op zich wachten. Jesse moest erkennen dat hij nooit wereldkampioen zou worden. Na een laatste verloren wedstrijd zette hij op zijn 24 jarige leeftijd een punt achter zijn judocarriere.
Een telefoontje van de bondscoach van het Nederlands sumoworstelteam bracht hem in contact met sumoworstelen. Zijn drang om (na deelgenomen te hebben aan verschillende EK’s en WK’s) beter te worden, bracht hem naar Japan, waar hij ging wonen in het huis van het sterkste sumoworstelteam van dit land.
Tijdens zijn succesvolle carrière als brandmanager in de gamesindustrie en later bij bedrijven als Group M en T-Mobile, ontdekte hij dat hij veel van de vaardigheden die hij leerde in de sumoring, inzet in zijn werkomgeving. In 2021 kwamen de gebundelde lessen en avonturen uit in zijn boek ‘Sumo op Kantoor’.