Jacco Verhaeren

Jacco Verhaeren

Bondscoach Australische zwembond

De kracht van deze spreker
  • Internationaal
  • Talentontwikkeling
  • Innovatie
Talen:
  • Nederlands
  • Engels

Over Jacco Verhaeren

Jacco Verhaeren is Nederlands meest succesvolle sportcoach. Jacco behaalde o.a. met Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en Ranomi Kromowidjojo tien gouden Olympische medailles. Jacco is dan ook terecht benoemd tot ‘Coach van het decennium’. Vanaf januari 2014 heeft Jacco ook vele grote successen behaald als bondscoach van het Australische zwemteam.

Waarom Jacco Verhaeren inhuren als spreker ?

Jacco Verhaeren is een charismatische spreker en geeft presentaties over onder andere leidinggeven aan een team, presteren onder druk, leiderschap, talentontwikkeling en samenwerken.

Biografie

Jacco Verhaeren coachte en begeleidde onder andere Pieter van den Hoogenband, Inge de Bruijn en de estafettedames naar meerdere Olympische titels. Al op jonge leeftijd ging hij de samenwerking aan met Pieter van den Hoogenband. Voor zowel Jacco als Pieter was het een ontdekkingstocht. Beiden weinig ervaren, maar samen een ijzersterke combinatie. Pieter van den Hoogenband ontwikkelde zich onder leiding van Jacco Verhaeren naar de internationale top, met als hoogtepunt het winnen van de 100 meter vrije slag tijdens de Spelen van Sydney in 2000. Ook Inge de Bruijn zwom enige tijd onder zijn leiding. Jacco Verhaeren is kritisch, straight en resultaatgericht. Hij ergert zich dagelijks aan de topsportcultuur in Nederland, of zoals hij dat vindt juist het ontbreken daarvan. Sporters en coaches die relativeren vindt hij het ergste wat er is. Eigenschappen waarom Jacco Verhaeren veelal wordt geprezen, zijn zijn nuchterheid, eerlijkheid en zijn creativiteit. Vanaf maart 2006 is Jacco technisch directeur bij de Nederlandse Zwembond (KNZB). Hier stuurt hij zowel het trainingscentrum in Amsterdam en het centrum in Eindhoven aan. Daarnaast neemt hij vanaf 2009 ook zitting in de Technische Commissie van de FINA, die zich met name richt op de ontwikkeling van de algehele zwemsport. In november 2012 besluit Jacco zich compleet te focussen op zijn taak als technisch directeur en stop met het coachen van zwemmer(ster)s. Vanuit zijn functie als technisch directeur houdt Jacco zich bezig met, een nieuwe visie op diplomazwemmen, talentontwikkeling en organisatie & beleid van het Nederlands zwemmen. Sinds 1 januari 2014 is hij in dienst getreden als bondscoach van de Australische zwembond.

Onder Verhaeren werd Australië weer een grootmacht in het zwemmen, wat zich direct heeft geuit tijdens het Wereldkampioenschap zwemmen 2015 in Kazan. Hier is Australië met zestien medailles, waarvan zeven goud, als tweede in het medailleklassement geëindigd. Het jaar daarop tijdens de Olympische Spelen, wederom op de tweede plek in het klassement met tien medailles, waarvan drie goud. Zijn laatste jaar bij het team van Australië was in 2019, waar zij het Wereldkampioenschap hebben afgesloten met vijf gouden, negen zilveren en vijf bronzen medailles. Jacco heeft er voor gezorgd dat Australië van een plek vier of vijf weer naar plek twee is gestegen op de wereld toernooien.

Impressie van deze spreker

Hoogtepunten

  • Behaalde 10 gouden Olympische medailles 2000 - 2012
  • Ridder in de orde van Oranje Nassau 2012
  • Bondscoach van Australië 2014 - 2020

Boek Jacco Verhaeren nu als spreker

Heb jij interesse om Jacco Verhaeren te boeken als spreker? SportsSpeakers is al meer dan 15 jaar hét sprekersbureau van Nederland uit de sport en geeft vrijblijvend advies op maat.