Gerard van Velde

Gerard van Velde

Olympisch Kampioen en schaatscoach

De kracht van deze spreker
  • Innovatie
  • Talentontwikkeling
  • Doelgericht
Talen:
  • Nederlands

Over Gerard van Velde

In 2002 wordt Gerard van Velde Olympisch kampioen op de 1.000 meter in Salt Lake City. Dit was de bekroning op een schitterende sportcarrière waarin Gerard de nodige tegenslagen kreeg te verwerken.

Een probleem wordt een probleem als jij er een probleem van maakt

Waarom Gerard van Velde inhuren als spreker ?

Gerard van Velde inspireert in een verhaal over grenzen verleggen, presteren onder druk en omgaan met innovaties & tegenslagen. Daarnaast geeft hij schaatsclinics waarin hij zichzelf helemaal kan verliezen.

Impressie van deze spreker

Biografie

Gerard van Velde begon zijn schaatscarrière op zesjarige leeftijd. Als zovelen werd ook hij geïnspireerd door zijn vader, die een voorliefde voor schaatsen had. Al jong kwam het talent van Gerard naar boven. Op zijn eerste Olympische Spelen in Albertville 1992 kwam hij 0,08 te kort voor Olympisch Goud. Hij werd vierde. Het duurde tot aan 2002 voordat hij weer een aansprekend internationaal resultaat neer zette. Gerard van Velde was zelfs tussen 1998 en 2000 gestopt! Toen de klapschaats zijn intrede deed in het schaatsen kon Gerard in eerste instantie niet met de klapper overweg. Hij besloot te stoppen met schaatsen, ook omdat de samenwerking met zijn toenmalige coach niet lekker liep en een nieuwe generatie sprinters zich aan diende. Na ruim anderhalf jaar keerde Gerard toch weer terug op de schaats, aangemoedigd door Rintje Ritsma. Gerard komt sterker terug dan ooit. Op het WK Sprint in 2002 wordt hij vierde en hij plaatst zich voor zijn derde Olympische Spelen. Op de Olympische Spelen van Salt Lake City kwam hij eerst uit op de 500 meter. Hij miste (weer) op een haar na de bronzen medaille en werd vierde. Een plaats in de ranglijst waar Gerard een abonnement op leek te hebben. Echter op de 1.000 meter rekende hij voor eeuwig af met het ’net niet’ imago. Hij werd overtuigend Olympisch Kampioen in een nieuw wereldrecord. Gerard van Velde stopte na een lange maar mooie carrière in 2008 met schaatsen. Tegenwoordig is hij coach bij Team Plantina waarin hij zijn ervaringen deelt met de huidige topsprinters.

Hoogtepunten

  • Zesvoudig Nederlands Kampioen sprint 1992, 1993, 1995, 1996, 2002 en 2005
  • Zilver 1.000 m WK afstanden 2002
  • Olympisch Kampioen Salt Lake City 2002

Boek Gerard van Velde nu als spreker