Erik Scherder

Erik Scherder

Nederlands hoogleraar Neuropsychologie én Bewegingswetenschappen en lid Nederlandse Sportraad

De kracht van deze spreker
  • Vitaliteit
  • Media
  • Duurzaam
Talen:
  • Nederlands
  • Engels

Hoogtepunten

  • Betto Deelmanprijs 2016
  • Benoeming tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau 2017
  • Benoeming tot lid van de Nederlandse Sportraad 2018

Over Erik Scherder

Hoogleraar op het gebied van Neuropsychologie én Bewegingswetenschappen Erik Scherder is de man die heel Nederland fascineerde met zijn verhalen en lezingen tijdens uitzendingen van ‘De Wereld Draait Door’ en ‘DWDD University’. De hoogleraar krijgt in de afgelopen jaren diverse onderscheidingen en werd tevens benoemd tot lid van de Nederlandse Sportraad. Tevens heeft Erik meerdere boeken op zijn naam staan.

Waarom Erik Scherder inhuren als spreker ?

Hoogleraar Neuropsychologie én Bewegingswetenschappen Erik Scherder koppelt zijn unieke spreektalent en fijne manier van presenteren aan een overvloed van kennis. Op deze manier weet hij het publiek van het begin tot eind mee te nemen in zijn bijzondere verhaal. Onderwerpen van lezingen zijn: de connectie tussen bewegen, sport, muziek en stress.

Impressie van deze spreker

Biografie

Erik Scherder is een van Nederlands meest bekende en gerespecteerde hoogleraren op het gebied van Neuropsychologie. Hij volgde eind jaren zeventig de opleiding fysiotherapie en was vervolgens werkzaam in de Valeriuskliniek in Amsterdam. Hierna volgde Erik aan de Vrije Universiteit van Amsterdam de studie Psychologie, om in 1995 te promoveren naar de specialisatie Neuropsychologie. In 2002 werd hij benoemd tot bijzonder hoogleraar aan de eerdergenoemde Universiteit en later volgde een benoeming tot hoogleraar Bewegingswetenschappen aan de Rijksuniversiteit in Groningen. Erik werd meerdere keren aan de VU en de (RuG) verkozen tot ‘Docent van het Jaar’.

In 2013 mocht Erik meewerken aan de Universiteit van Nederland wat aanleiding was voor diverse tv-programma’s om hem uit te nodigen. Zijn eerste boek, 'Laat je hersenen niet zitten' verscheen in 2014 en gaat over de invloed van bewegen op cognitie. In 2016 ontving Erik de Betto Deelmanprijs aangezien hij een uitzonderlijke bijdrage heeft geleverd aan het vak Neuropsychologie. Daarnaast volgt in 2017 al een volgende onderscheiding. Hij wordt benoemd tot Officier in de Orde van Oranje-Nassau. Tevens verscheen in dat jaar zijn tweede boek ‘Singing in the brain’, over de invloed van muziek op onze hersenen. Daarnaast is Erik op voordracht van voormalig Minister Bruins van VWS benoemd tot lid van de Nederlandse Sportraad. Onlangs heeft Erik heeft nog meer boeken uitgebracht, namelijk in 2019 'Professor S en de verslaafde koning' en in 2020 'Professor S en de gestolen breinbril'. Erik heeft in 2020 niet stil gezeten want ook het boek 'Hart voor je brein' is in 2020 uitgebracht. Hier gaat Scherder in op lichamelijke inactiviteit en het verhoogde risico op overgewicht, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 en de invloed op de hersenen. Zijn laatst uitgebrachte boek verscheen in 2021 'Hersenen willen lezen'.

Boek Erik Scherder nu als spreker

Heb jij interesse om Erik Scherder te boeken als spreker? SportsSpeakers is al meer dan 15 jaar hét sprekersbureau van Nederland uit de sport en geeft vrijblijvend advies op maat.