Afke van de Wouw

Afke van de Wouw

Sportpsycholoog, Performance Coach en Bewegingswetenschapper

De kracht van deze spreker
  • Enthousiast
  • Verbindend
  • Expert
Talen:
  • Nederlands
  • Engels

Hoogtepunten

  • Coördinator sportpsycholoog Olympische ploeg 2004 2002 tot 2005
  • Publicatie boeken ‘Leren Presteren’ en ‘Leren Revalideren’ 2020 tot 2021
  • Nominatie Frank Bakker-Award 2021
  • Sportpsycholoog bij oa: FC Twente, FC Utrecht, Vitesse 2008 tot Heden

Over Afke van de Wouw

Afke ziet sportpsychologie niet zozeer als pleister op de wonden, maar meer als een onderdeel van de prestatie. En ook dat onderdeel dient een sporter te trainen om tot topprestaties te komen. Ze spreekt daarom ook liever over ‘Performance Coaching’. Bij clubs zoals Vitesse, FC Utrecht, FC Twente, VVV-Venlo begeleidde ze de coaches, teams en spelers. Maar ook in andere takken van sport is Afke actief. Daarnaast heeft Afke ook gewerkt voor sportorganisaties zoals NOC*NSF en NLcoach.

Presteren kun je leren

Waarom Afke van de Wouw inhuren als spreker ?

Door haar brede achtergrond en ruime ervaring kan Afke over meerdere thema’s presenteren. Denk aan: sportpsychologie, coaching, teambuilding, communicatie, leiderschap, motivatie, omgaan met druk, tegenslag en wedstrijdspanning. Maar ook gezondheidsthema’s als stress, overtraining, burn-out, herstel en blessures behoren tot haar expertise. Omdat presteren samen gaat met persoonlijke ontwikkeling, presenteert Afke ook over zelfkennis, zelfregulatie en zelfvertrouwen.

Impressie van deze spreker

Biografie

Van jongs af aan was Afke geïnteresseerd in mensen en hun beweegredenen. Daarom ging ze fysiotherapie studeren en werkte ze als zodanig bij voetbal- en hockeyteams. Bij deze sportteams kwam ze erachter dat prestaties niet alleen gebaseerd zijn op techniek, kracht en uithoudingsvermogen. Dit inspireerde Afke om sportpsycholoog te worden aan de faculteit der Bewegingswetenschappen.

Na haar studies heeft Afke gewerkt bij sportorganisaties zoals NLcoach (projectleider en ad interim directeur) en NOC*NSF, waar ze de sportpsychologische projecten coördineerde voor de Olympische Ploeg Athene 2004. In 2008 werd ze door VVV-Venlo gevraagd om deel uit te maken van de staf van hun selectie. In dat jaar promoveerde VVV van de eerste naar de eredivisie. De clubs die daarna volgden, waren FC Utrecht, FC Twente (dames) en Vitesse (Academy). Dit zou ze later ook doen voor Green Park Handbal Aalsmeer, HC Huizen, PKC korfbal

Naast bovenstaande maakt Afke onderdeel uit van diverse bondsopleidingen (bv. KNHB en KNWU) en geeft ze gastcolleges bij HBO’s (bv ALO en Fysiotherapie) en Universiteiten (bv. Bewegingswetenschappen en Psychologie). Daarnaast heeft Afke zowel een eigen praktijk als de maatschap WOUW Performance Coaching met sportpsycholoog Yara van Gendt. Vanuit deze hoedanigheden begeleidt ze sporters, teams, coaches en organisaties om het optimale uit zichzelf te halen. In 2020 bracht ze haar boek 'Leren presteren' uit. Hierin schijft ze over hoe je het beste in een sporter naar boven kan brengen en hij tot een optimale prestatie kan komt. Een jaar later bracht ze het boek 'Leren revalideren' uit, dat ze samen met Yara van Gendt schreef. Hierin beschrijft ze hoe je optimaal hersteld van een blessure en sterker terugkeert. Verder werd Afke in 2021 genomineerd voor de Frank Bakker-Award. Dit is een onderscheiding voor degenen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de sportpsychologie in Nederland.

Boek Afke van de Wouw nu als spreker

Heb jij interesse om Afke van de Wouw te boeken als spreker? SportsSpeakers is al meer dan 15 jaar hét sprekersbureau van Nederland uit de sport en geeft vrijblijvend advies op maat.