Maarten van der Weijden

Olympisch kampioen open water zwemmen

De wereld is nog nooit zo onzeker geweest als op dit moment. Als íemand weet hoe je tóch het beste uit jezelf kunt halen, gemotiveerd kunt blijven en uiteindelijk je doel kunt halen, dan is het Maarten van der Weijden wel. Hij staat nationaal symbool voor pure inspiratie. Na een veelbelovend WK werd leukemie ontdekt, levensbedreigend. Hij overleefde, dook weer het water in en flikte naderhand het onvoorstelbare: goud winnen op de Olympische Spelen. Sindsdien bracht hij middels extreme sportavonturen namens zijn Foundation al dertien miljoen euro bijeen voor onderzoek naar kanker. In de zomer van 2023 wacht een nieuwe uitdaging. ‘Sporters stellen doelen, maar hoe stel je doelen in een tijd die zo onzeker is als nu, wat ook voor het bedrijfsleven geldt. Morgen kan de wereld veranderd zijn en is de relevantie van het doel weg. Ik wil weer veel geld inzamelen voor kankeronderzoek, wil het verschil maken. Maar wat als ik mijn poging vervroegd moet staken? Hoe blijf ik gemotiveerd en daadkrachtig? Als je doelen niet haalt, hoeft dat niet per se te betekenen dat je het niet goed hebt gedaan. Heb compassie met jezelf. En trek er lering uit, voor de volgende keer.’

"Onzekerheid hoort ook bij de weg naar het doel. Focus op waar je invloed wél zit"

Maarten van der Weijden was in zijn juniorentijd een talentvolle zwemmer. Al op negentienjarige leeftijd wist hij zich te plaatsen voor het Wereldkampioenschap open water zwemmen in Hawaï. Hij eindigde daar op een zeer verdienstelijke negende plaats. Een mooie zwemcarrière leek voor hem in het verschiet te liggen. Een ziekte gooide echter roet in het eten.

Enkele maanden later constateerden de artsen in 2001 dat hij leed aan Acute Lymfatische Leukemie. In het ziekenhuis werd vastgesteld dat de kans op herstel zeer twijfelachtig was. Door deze berichten had Maarten topsport uit zijn hoofd gezet. Hij hield zich voor nooit meer op professioneel niveau te sporten. Na de behandeling en tijdens het herstel pakte hij het zwemmen weer op, met als doel de revalidatie te bespoedigen. Al snel werd hij zo fanatiek dat de revalidatie werd omgezet in serieuze training. Nog geen drie jaar na de constatering dat Maarten van der Weijden aan leukemie leed, zwom hij weer zijn eerste professionele wedstrijden.

Na goede prestaties op NK’s, EK’s en WK’s kwalificeerde hij zich voor de Olympische Spelen in Peking. Tijdens het WK behaalde Maarten een gouden medaille op de 25 km open water zwemmen. Vervolgens zette Maarten alles opzij om zich te richten op die Olympische Spelen van 2008. Om zich optimaal voor te bereiden bracht hij acht maanden lang, vijftien uur per dag, door in een zuurstoftent en liep hij regelmatig met een lichtbril in de rondte. Het resulteerde in een voor velen onverwachte gouden medaille in Peking, op de 10 km Open Water zwemmen. Een unieke prestatie.

In december 2008 werd Maarten van der Weijden gekozen tot ‘Sportman van het jaar’, waarna hij direct besloot zijn carrière als actieve zwemmer te beëindigen en zich te focussen op zijn maatschappelijke carrière. Hij was tevens onder meer te zien in het theaterprogramma ‘Sportmonologen’ en in het seizoen 2016-2017 stond Maarten opnieuw op de planken, ditmaal met zijn eigen theatertour ‘Beter’. Maarten zet zich al jaren in voor kankeronderzoek, omdat hij anderen het geluk gunt dat hij zelf heeft gehad. Hij vertelt dat er 45.000 mensen per jaar aan kanker overlijden. ‘Geloof mij, die hadden niets liever gewild dan herstellen. En die hebben niet verloren, die hebben de pech gehad dat er geen behandeling was.’

Met zijn stichting, de Maarten van der Weijden Foundation, heeft hij in dat jaar ruim 11 miljoen euro ingezameld. Hiervoor zwom hij tweemaal de Elfstedentocht. In augustus 2018 kon hij na 163 km niet meer verder. ‘Als sporter deed ik álles voor die ene kans op goud. Naderhand durf ik ook steeds extreme doelen te stellen. Je beseft daarbij dat het ook zomaar níet kan lukken. En dat dat oké is. In 2018 heb ik collectieve compassie gevoeld voor het niet halen van mijn doel. Wat best bijzonder is, in de maakbare wereld die wij hebben. Dat maakt de stap om het nog eens te proberen een stuk makkelijker. En het is alsnog gelukt. Onzekerheid hoort ook bij de weg naar het doel. Blijf je focussen op waar wel je invloed zit.’ Op 24 juni 2019 volbracht hij zijn missie alsnog, nadat hij 195 kilometer non-stop in het Friese water had gezwommen. De actie was beide keren via alle Nederlandse media en over de hele wereld te volgen en werd massaal gesteund.

Zoals gezegd: niet alles lukt. Van der Weijden wilde naderhand ook in zeven dagen minimaal 3502 kilometer fietsen, goed voor een record in het Guinness Book of Records. Helaas voor de atleet kwam hij niet eens in de buurt van dat record want hij stapte op dag twee af. In de zomer van 2023 wist hij een nieuw avontuur te volbrengen: de Elfstedentriathlon. Van 18-24 juni ging hij 200 kilometer zwemmen, 200 kilometer fietsen én 200 kilometer hardlopen, in zes dagen tijd. Met als missie wederom via zijn Foundation geld in te zamelen voor onderzoek naar kanker. ‘Ik heb geluk gehad. Met de Foundation proberen we meer mensen kans op dit geluk te geven.’

In 2019 zwom Maarten als eerste de Nederlandse Elfstedentocht uit. Hiermee haalde hij rond de vier miljoen euro op. In 2023 ging hij nog een stapje verder en voltooide hij als tweede persoon ooit de Elfstedentriatlon. Ook met deze prestatie haalde hij ongeveer vier miljoen op.

Toon meer

Krachten van de spreker

Hoogtepunten

Video afspelen

Waarom Maarten van der Weijden inhuren als spreker?

Maarten van der Weijden is een veelgevraagd spreker en vertelt in zijn presentaties open en gepassioneerd over zijn bijzondere carrière. Onderwerpen als doorzettingsvermogen, ambitie, het omgaan met tegenslagen, innovatie en succesvol samenwerken komen uitgebreid aan bod. Mede door de carrière die Maarten heeft gehad bij Unilever als financial manager, weet Maarten uitstekend de link tussen topsport en het bedrijfsleven te leggen.

‘Mijn jeugdverhaal gaat over de maakbaarheid van succes: hard werken en je stinkende best doen, dan komt het wel goed. Dat is ook de mindset waar de maatschappij in zit. Wat heel lang goed werkt, totdat het verkeerd gaat. Zoals bij mij gebeurde. Dan komt er een schuldgevoel, alsof je iets verkeerds hebt gedaan. Mijn ziekteperiode is het duidelijkste voorbeeld van iets wat je niet zelf hebt veroorzaakt, maar pure pech. Als je compassie hebt met jezelf – dat het niet jouw schuld is – maakt dat het draaglijker. Als bedrijven doelen niet halen, en zich schuldgevoel gaan aanpraten, dat gaat niet helpen.’

Spreker in beeld

Wat klanten zeggen over Maarten van der Weijden

Wat klanten zeggen over
Maarten van der Weijden

Sprekers zoals Maarten van der Weijden

Maarten van der Weijden boeken?