Waarom een SportsSpeaker voor uw presentatie?

Waarom zou je een topsporter op je evenement laten spreken? SportsSpeakers stelde drie vragen hierover aan Zeilkoningin Lobke Berkhout.

Waarom zou het interessant zijn om een (ex) topsporter te boeken als spreker voor uw presentatie?

Wij vroegen het aan Lobke Berkhout.

Lobke Berkhout wordt de zeilkoningin van Nederland genoemd. Met vijf Wereldtitels, Olympisch zilver en brons heeft zij geschiedenis geschreven in haar klasse. Lobke beantwoord in dit interview een aantal vragen over haar topsportcarrière en waarom het interessant is om haar bij een presentatie in te zetten!

Lobke Berkhout presentatie spreker

  1. Waar gaat jouw verhaal over tijdens een presentatie?

Mijn zeilloopbaan en hoe ik van jong af door mijn sportcarrière ben gelopen. De lessen die ik heb geleerd en die mij gemaakt hebben tot de persoon die ik nu ben en waar ik nu voor sta. Waarbij gevoel (risico’s durven nemen) een hele belangrijke rol heeft gespeeld. Daarnaast over het teamwork wat we tot in de perfectie wilde beheersen. Waarbij openheid en kritisch zijn een hele belangrijk rol hebben gehad.

  1. Wat is de meerwaarde van jouw verhaal voor een bedrijf?

Dat ligt eraan wat het bedrijf bij mij probeert te halen. Maar mijn sportcarrière is succesvol geweest door altijd proberen het optimale na te streven op alle vlakken. Er moeten vele factoren kloppen om tot FLOW te komen. Pas dan kan je boven jezelf uitstijgen en je ultieme droom verwezenlijken.

  1. Wat wil je mensen meegeven tijdens jouw presentatie?

Doe de dingen die je energie geeft en waar je in je kracht staat. Zorg dat je daar heel goed in wordt. Als iedereen dit doet en daarnaast open staat voor de kwaliteit van anderen en deze toelaat, kom je samen tot een stevig geheel en kan je de top bereiken.

Lobke Berkhout presentatie spreker
24-05-2008 ZEILEN: DELTA LLOYD REGATTA: MEDEMBLIK
Marcelien de Koning en Lobke Berkhout
FOTO: KAREL DELVOYE

Omdat Lobke een prachtige topsportcarrière achter de rug heeft, hebben wij hier over nog een paar vragen gesteld.

Welke factoren en eigenschappen hebben er voor gezorgd dat je de Olympische Spelen hebt bereikt?

Doorzettingsvermogen en na tegenslag het hoge doel in het oog houden. Wat moet er gebeuren om daar te komen en hoe kunnen we hiervan leren.

Als je één moment nog een keer mocht beleven, welk moment zou dat zijn en waarom?

Het behalen van onze WK titel van 2005,2007 en 2010. Dit waren ultieme flow moment en alles ging volgens plan zonder er te veel over na de denken.

Je hebt in 2009 en 2010 een wereldtitel gepakt met Lisa Westerhof in de 470 klasse, hoe kijk je hier op terug?

Flow momenten waar alles uiteindelijk op zijn plek viel. De evenementen op zich waren niet optimaal maar wel op het juiste moment pieken in de laatste wedstrijd.

Wat is een ervaring of leermoment uit je topsportcarrière wat je voor de rest van je leven meeneemt?

Dat ik mijn gevoel me nooit in de steek laat. Mijn gevoel en intuïtie is altijd een wijze raadgever geweest. Ook omdat dit me in de juiste energie brengt op tot topprestaties en flow te komen.

Hoe heb je in Expeditie Robinson jou sportachtergrond gebruikt en hoe is het om als ex-topsporter aan zo’n programma mee te doen?

De wil om te winnen en fanatisme was zeker waardevol in de proeven. Maar ook om niet op te geven op momenten dat het echt heel zwaar was en ik er doorheen zat. Dan kwam er bij mij een soort oer-kracht naar boven die me er weer doorheen sleepte, helder van geest maakte om de juiste beslissing of tactische stap uit te voeren. Mij maken ze niet klein dacht ik dan.

Een fantastische ervaring die ik zo weer zou doen. Het leven wordt even zo simpel en daardoor heel mooi. Een periode waarin in veel helder heb gekregen over wie ik ben en waar ik voor sta. Maar ook een hele zware tijd.

 

Sprekers in dit artikel