Vragenvuur met Wim Kieft

In het vragenvuur’ stellen wij een aantal vragen aan één van onze topsprekers. In deze editie komt Wim Kieftvoormalig voetballer en analist, aan het woord.

Het grote publiek kent jou als voormalig international en topspits van onder andere Ajax en PSV. Wat is voor jou het hoogtepunt uit je actieve voetbalcarrière geweest?
Ik weet niet echt of het hoogtepunten zijn, maar om met Johan Cruijff te hebben mogen spelen was voor mij heel speciaal. Bij zijn rentree voor Ajax heerste er een sfeer in het stadion dat ongekend was. Daarnaast ben ik twee keer Europees topscoorder geweest. Het winnen van de Europa Cup 1 (tegenwoordig Champions League) en het Europees Kampioenschap in 1988 waren ook bijzonder.

Vorig jaar won je samen met schrijver Michel van Egmond de NS Publieksprijs voor jouw biografie ‘Kieft’. Hoe moeilijk was het om jouw verslavingsverleden te delen in het boek?
Om een geheim waar je twintig jaar mee rond hebt gelopen te delen met het grote publiek was ontzettend moeilijk. Je openbaart je hele privé-leven en bent erg benieuwd maar ook bang voor de reacties. Ik dacht bijvoorbeeld dat ik erop aan gekeken zou worden bij bijvoorbeeld een bezoek aan de slager of groenteboer, maar dat is achteraf erg meegevallen. Natuurlijk zijn er nog wel eens momenten waarop het moeilijk is, maar ik heb erg veel aan de wekelijkse sessies met lotgenoten.

Je bent inmiddels te zien op televisie bij Sport 1/Voetbal Inside en schrijft daarnaast columns in De Telegraaf. Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?
Mijn ambitie is om dit vol te houden en een bepaalde continuïteit te kunnen vinden in het leven. Ik vind het nog steeds ontzettend leuk om analyses te geven en aan te sluiten als tafelgast bij Voetbal Inside. Verder zou ik graag iets willen doen op het gebied van voorlichting aan jeugd over verslaving. Ik denk dat ik als geen ander kan aangeven welke gevaren er op de loer liggen

Sprekers in dit artikel