Vragenvuur met Maurits Hendriks

In ‘het vragenvuur’ stellen wij een aantal vragen aan één van onze topsprekers. In deze editie komt Maurits Hendriks, voormalig hockeycoach en Chef de Mission van het NOC*NSF, aan het woord.

Je bent in 2009 in dienst getreden bij het NOC*NSF als Technisch Directeur en Chef de Mission. Wat zijn jouw belangrijkste taken en verantwoordelijkheden?
Als Technisch Directeur is het mijn taak om met mijn team, het High Performance Team, de Nederlandse topsport samen met de bonden sterker te maken. We werken in een hoogwaardige bedrijfstak op een sterk concurrerend internationaal speelveld. Het verschil tussen winst en verlies zit in details. Wij proberen die in te vullen en vorm te geven. Chef de Mission is vooral een Olympische functie. Ik geef leiding aan de gehele ploeg sporters, coaches, begeleiders tijdens de Spelen. Het is dan onze taak ervoor te zorgen dat de prestatie omgeving zo is ingericht dat onze sporters straks hun beste prestatie ooit kunnen leveren. Dat vergt veel kennis van de lokale situatie. Daarom komen we al ruim vier jaar in Rio de Janeiro om ons voor te bereiden

Over een jaar begint de Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Hoe staan wij er met het Nederlands team voor?
We staan er goed voor. En tegelijkertijd zeg ik erbij, we hebben nog veel te doen. Iedere dag telt in de voorbereiding. De kern van topsport is dat je iedere dag beter wil zijn dan de vorige. We hebben gezegd dat we meer medailles willen winnen in meer sporten. Niet alleen afhankelijk zijn van de traditioneel sterke Olympische sporten. Rio moet een afspiegeling zijn van Nederland als breed topsportland. Daarin hebben we stappen gemaakt. Er is een onmiskenbare groei bij atletiek, handboogschieten, boksen. En ook sporten als BMX, triatlon, beachvolleybal, baanwielrennen en het vrouwen waterpolo team zijn dichtbij en kunnen nog groeien. Onze realiteit is dat we met steeds minder geld steeds meer medailles moeten winnen.

Welke sporters en sportploegen kunnen volgens jou voor de grootste verrassing zorgen op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro?
Voor mij zouden er geen verrassingen moeten zijn! Hoewel ik het natuurlijk prachtig zou vinden als er een geheel onverwachte medaille wordt gewonnen. Sinds 1992 is er geen medaille meer gewonnen door Nederland in de atletiek, ik hoop dat we dat in Rio de Janeiro doorbreken.

Sprekers in dit artikel