Vragenvuur met Joop Alberda

Joop Alberda sprak eerder bij hotelcoöperatie Accor Hotels. Als coach die op verschillende flanken heeft geopereerd (volleybal, wielrennen, voetbal, atletiek en zwemmen) heeft hij natuurlijk de nodige ervaring met hotels in relatie tot de trainingskampen binnen de verschillende sporten. We stelden Joop de volgende vragen:

Hoe ga jij om met het feit dat de subsidies voor sport teruglopen en wat zijn jouw acties daarin bijvoorbeeld bij de KNZB? 

Voor mij zijn bezuinigingen of terugloop van faciliteiten de beste momenten voor de sport of sportorganisaties. Het zet even weer de core business centraal . Het “vet” van de hoogconjunctuur kan eraf gesneden worden en de ware ambitieuze mensen blijven over. Het is af en toe goed om je organisatie tegen het licht te houden. Wat doen we; is dat efficient; behoort dat tot onze verantwoordelijkheid en kan het ook effectiever? Goede vragen die het proces weer scherp maken en de keuzes helder.

Wat zijn jouw ervaringen van het slapen in hotels? Bij voorkeur een mening over de hotels van Apollo, Golden Tulip, Accor en Mercure?

Het slapen in hotels is een cruciaal onderdeel van topsport. Je moet kunnen leven uit de koffer. Je moet ook snel kunnen aanpassen. Flexibiliteit en aanpassingsvermogen zijn cruciaal om te “overleven”. Bovengenoemde hotelketens heb ik overal meegemaakt en ik ben min of meer onafhankelijk geworden.

Hoe was het hotel bijvoorbeeld in 1996 in Atlanta?

In Atlanta zaten we in het Olympisch Dorp. De ruimte van de volleyballers om te slapen was: 2×3 m met 2 personen in een stapel bed!!! Bed uit elkaar gehaald. Matrassen op de grond. Gezamelijke woonkamer met 6 spelers. Gevolg toch Olympisch Kampioen. De geboren aanpassers…..

Welk hotel was verschrikkelijk?

Gedurende de Tour de France met het Cervelo-TestTeam. Daar word je gedurende de gehele Tour afwisselend in een 1 tot 5 sterren hotel geplaatst. Iedereen heeft aan het eind evenveel sterren gehad. Het is niet toegestaan om een eigen hotel te “huren”, op straffe van uitsluiting. Dan slaap je in een klein dorp in een hotel wat al 2 jaar niet gebruikt is. Zonder ster. Dat ruik je in het hotel en aan de matrassen…..

Sprekers in dit artikel