Vragenvuur met Gerard Kemkers

Benieuwd naar Gerard Kemkers zijn visie, trainingsmethode en toekomst? We stelden Gerard Kemkers de volgende vragen:

Welke schaatser en schaatster zie jij als favoriet dit schaatsseizoen en waarom?

‘Ondanks dat we met een na-olympisch seizoen te maken hebben en je misschien een zou verwachten dat er sprake zou zijn van een ‘tussenjaar’, verwacht ik dat de nieuwe teams, nieuwe sponsoren en wisselingen naar andere coaches en programma’s er voor zorgt dat er veel motivatie is. Dat gezegd hebbende ga ik er van uit dat de toonaangevende sporters ook dit seizoen de toon zullen zetten. Verder zal dit seizoen extra interessant zijn om te kijken of er in Nederland nieuw talent opstaat en de internationale schaatswereld een begin van een antwoord heeft op de overweldigende prestaties van de Nederlandse schaatsers in het afgelopen seizoen.’

Je bent meer dan 12 jaar coach geweest van de TVM-schaatsploeg. Heb je in die periode een ‘methode-Kemkers’ ontwikkeld?

‘Ik weet niet of ik hem ontwikkeld heb of dat deze er eigenlijk altijd al was. De grote lijn van hoe ik werk en wilde werken bij TVM had ik tijdens mijn perioden in Amerika en bij de KNSB vorm gegeven. Tijdens de 12 jaar TVM schaatsploeg is deze methode wel iedere keer op maat gemaakt en aangescherpt. Stilstaan is immers achteruitgang en kunnen we ons aan de top niet veroorloven.’

Wat zijn jouw ambities voor de toekomst?

‘Dat kan heel divers zijn, maar zal zeker met coaching of met sport te maken hebben. De ervaring die ik in de topsport heb opgedaan zou ik graag vanuit een managementpositie inzetten om personen of organisaties beter te laten functioneren. Het geven van presentaties, hetgeen ik graag doe, heeft me daarbij ook geholpen inzichten te krijgen. Voorlopig sta ik echter even in de sabbaticalstand, geniet ik van het leven zonder verplichtingen en kan ik de accu even goed opladen. Wat de toekomst precies gaat brengen ‘

Sprekers in dit artikel