Volg je droom..

Nadat de topsportsubsidie van NOC*NSF / VWS was stopgezet als gevolg van het focusbeleid, hebben wij in de zomer van 2013 de Nederlandse waterpolomannen onder onze hoede genomen. Wij zijn niet gaan piepen en kreunen, begrijpen de keuzes van NOC*NSF en hebben voor de waterpolomannen en onze Reis naar Rio een vinden wij uniek en innovatief ondernemingsplan geschreven. Van de KNZB hebben we de vrijheid gekregen dit binnen bepaalde kaders ook zelf uit te voeren, waarbij we uiteraard wel regelmatig verantwoording afleggen aan de technisch directeur, directie en bestuur.

Het budget dat we van de KNZB krijgen, zijn we eigenlijk al gelijk kwijt aan trainerskosten, badwater, reizen, trainingskampen, toernooien, hotels etc. Dat is in ieder geval bij lange na niet voldoende om een volwaardig topsportprogramma te kunnen draaien en tegelijkertijd ook nog aan de toekomst te denken. Daarom zijn we zelf op zoek gegaan naar sponsors, die wij ‘reisgenoten’ en ‘aandeelhouders’ noemen. Zo hebben we onze begroting inmiddels eigenhandig weten te verdubbelen. Wij zijn één van de weinige sporten die sinds de invoering van het focusbeleid van NOC*NSF op eigen kracht de weg omhoog weer heeft gevonden. Onze innovatieve, ondernemende (sponsor)aanpak is uniek en onderscheidend en kan denken wij – voor veel sporten als voorbeeld dienen. Wij nemen onze sponsors letterlijk en/of figuurlijk mee op onze reis naar de top. Zo mogen onze grote sponsors (wij noemen ze dus ‘reisgenoten’) met de ploeg meereizen, in hetzelfde hotel eten met de spelers en zelfs de wedstrijdbespreking in de kleedkamer bijwonen.

Tijdens deze reizen, maar ook op ons Topcoach-programma (4 x per jaar met medewerking van een bekende topcoach uit een andere sport) geven we ondernemers een kijkje in de keuken van de topsport en specifiek de Nederlandse waterpolomannen. Wij vertalen onze aanpak in de sport naar leiding geven, coachen in het bedrijfsleven, mensen aansturen, selecteren, teamprocessen, ondernemen et cetera. Onze sponsors komen massaal naar deze (netwerk)bijeenkomsten en nemen vaak ook toprelaties uit hun netwerk mee.

We hebben ervoor gekozen met de extra beschikbare gelden onder meer een samenwerking met clubs in Barcelona op te zetten. Daar werken inmiddels zeven van onze spelers een groot deel van het jaar een fulltime programma af met uitstekende faciliteiten, onder leiding van gerenommeerde en gelauwerde trainers. Verder hebben we op elke jeugdselectie een ervaren trainer kunnen zetten die wordt ondersteund door ex-internationals die in het verleden zelf aan de Olympische Spelen hebben deelgenomen. Zij geven momenteel allemaal training op basis van een bescheiden reiskostenvergoeding die we ook vanuit ons extra sponsorbudget betalen. Ook hebben we middelen vrij kunnen maken voor extra inzet van onze krachttrainer/fysiotherapeut Ross Watson, in onze ogen een absolute topper in zijn vakgebied.

Al onze acties zijn er stap voor stap – op gericht om niet alleen de huidige A-selectie, maar vooral ook de volgende generaties weer perspectief te bieden op deelname aan de Olympische Spelen. De waterpolomannen deden voor het laatst in Sydney 2000 mee. Op de (veel) langere termijn streven we simpelweg naar het allerhoogste: Olympisch goud. Niets meer, niets minder. Wij realiseren ons terdege dat wij dan zelf waarschijnlijk niet meer langs de badrand zullen staan, maar we willen wel een fundament gaan leggen waar onze opvolgers op verder kunnen bouwen richting de podiumplaatsen en Olympisch goud als bekroning.

De eerste stap is echter Olympische deelname (top-12 van de wereld). Alhoewel we ons vanaf de start van dit project hebben gericht op Tokio 2020, zijn we ook nog steeds in de race voor de Spelen van Rio 2016. Van 3 tot 10 april zijn de laatste vier Olympische tickets te verdelen in het Italiaanse Triëst. Het wordt een ‘hell of a job’, maar we hebben een (kleine) kans en we gaan er uiteraard alles aan doen om die te pakken!

Voor meer informatie en het programma over ons OKT:

http://www.waterpolo.nl/speelschema-okt-heren-bekend/22815/#.VuazXCl_0u0

Sprekers in dit artikel