Verbeterde prestaties met FIRST Energy Kauwgom van Mark Tuitert

Naast gouden plakken op de NK, EK en WK en Olympisch goud op de 1500 meter schaatsen op de Spelen van Vancouver, behaalde Mark Tuitert zijn grootste successen in het ondernemerschap. Hoewel hij zijn professionele schaatscarrière beëindigde, bleef de topsport leidraad in het leven van Mark Tuitert. Als ondernemer haalde hij de Cardiff Skates naar Nederland en deze week lanceert hij zijn eigen product: FIRST Athletes Energy Gum.

‘Ik was als schaatser altijd opzoek naar een effectievere manier om cafeïne binnen te krijgen. Er is overweldigend bewijs van de positieve werking van cafeïne op sportprestaties, alleen de manier waarop je het tot je kan nemen is niet optimaal. Ik nam zelf altijd een espresso of twee voor wedstrijden maar vond dat niet de beste manier. Ik wist toen al dat kauwgom dat wel was, alleen was het nergens te verkrijgen.’ Dus ging Mark op zoek naar het product dat helpt om beter te presteren, zoals hij dat al tijdens zijn actieve schaatscarrière deed. ‘Het past bij mij dit soort producten voor topsporters te willen creëren. Sport, presteren en een merk bouwen zijn hele leuke zaken om mee bezig te zijn.’

Ja, was de zoektocht altijd leuk? ‘Het is zeker vallen en opstaan, de kauwgom is al lang in ontwikkeling en we moeten echt heel veel uitleggen aangezien we ook bouwen aan een nieuwe categorie. Mensen zijn nu eenmaal geneigd iets in hokjes te stoppen, topsporters zijn daarop een mooie uitzondering. Zij snappen heel goed wat we bedoelen: ze staan ervoor open om het product te testen en geven directe feedback. Vele topsporters hebben FIRST Energy Gum al getest met positieve resultaten. Daarnaast doe ik het proces gelukkig niet alleen, ik heb ervaren compagnons.’

Zelf volgde je de opleiding Sport, Business en Leadership aan de Universiteit van Nyenrode om je kennis te verbreden. ‘De waarde van mijn opleiding zit hem niet zozeer in het papiertje; het gaat verder dan alleen praktische kennis, het gaat vooral ook om de zoektocht naar jezelf. Wat zijn jouw drijfveren, waarom handel je zoals je doet en hoe leer je te accepteren en te werken met het meest waardevolle instrument wat je bezit: jezelf. Ik ken mijn krachten en zwaktes al een stuk beter dan toen ik stopte als schaatser, heb mijn onzekerheden leren omarmen. Daarbij komt dat mijn opleiding waardevol is als het gaat om het gehele plaatje in sport, ondernemen, media en leiderschap. Ik wil de verbinding kunnen maken tussen al deze zaken.’

Inmiddels is Mark Tuitert dus aan de weg aan het timmeren als ondernemer. Wat zijn de grootste paralellen met de topsport? ‘Wat ik merk is dat als er zaken langs komen die echt direct geregeld moeten worden ik erin duik, mijn tanden erin zet en pas rust als ik een antwoord heb. Dat zijn wel mooie momenten die zeker te maken hebben met fases die ik ken uit mijn topsport loopbaan. Zowel ondernemen als topsport heeft te maken met het overwinnen van onzekerheden: omgaan met teleurstelling, tegenslag en vastberadenheid tonen als het moet. Er is geen topsporter die vlak voor een belangrijke wedstrijd enorm zeker is van een goede afloop en daar rustig onder is. Je wilt helemaal niet de ring in, het stadion in, het is eng en je kunt afgaan voor een miljoenen publiek. Maar toch ga je er staan en doe je het omdat je weet dat daar waar het eng en spannend is ook het meest te winnen valt.’

En als alles lukt, kan er zomaar een mooi product uit rollen. De zojuist gelanceerde cafeïne kauwgom FIRST geeft energie voor betere sportprestaties. Energie die Mark zelf niet nodig lijkt te hebben als je hem vol passie over zijn ondernemerschap hoort praten. Waar haalt hij zelf zijn energie vandaan? ‘Sporten, nog steeds. Ik sport zelf tussen de 4 a 5 keer per week en dit is voor mij echt belangrijk. Het zorgt ervoor dat ik de hele dag energie heb en ook kan blijven nadenken. Ik volg daarnaast ook veel sport, kan echt genieten van topprestaties, helemaal op de ijsbaan natuurlijk. Geen dag is momenteel het zelfde en ik ben autonoom in waar ik mijn tijd aan besteed. Het ondernemen is iets waarmee ik opsta en naar bed ga. Soms erg vermoeiend, soms met energie voor tien maar nooit met tegenzin.’

Ben je benieuwd geworden naar de net gelanceerde FIRST Energy Gum van Mark Tuitert? De Gum bevat cafeïne en b-vitamines en draagt bij aan kracht, uithoudingsvermogen en focus. Daarbij bevat de kauwgom geen suiker of aspartaam en wordt de cafeïne via het slijmvlies in de mond binnen 10 minuten opgenomen. Bij drankjes of tabletten is dit normaal gesproken 45 minuten. Het werkt dus snel en efficiënt en is nog lekker ook.

Wil jij dit zelf testen? Dat kan! SportsSpeakers verloot een 5-pack FIRST Energy Gum: klik hier om mee te doen aan de winactie!