Akwasi Frimpong: Van vluchteling tot Olympiër
Akwasi Frimpong
Als voormalig vluchteling die het schopte tot Olympiër inspireerde Akwasi Frimpong wereldwijd miljoenen jongeren en werd hij een ware cultheld. Niet alleen bij de Afrikanen maar ook voor velen andere ter wereld, werd hij een bron van inspiratie. Akwasi wil zijn inspirerende verhaal graag meegeven aan mensen.
Jeugd
Op 8-jarige leeftijd verliet hij samen met zijn broer Kofi geboorteland Ghana in de hoop op een betere toekomst in Nederland. Hij had zijn moeder toen al vijf jaar niet meer gezien, zij was al enkele jaren eerder vertrokken naar Nederland. Pas toen ze een vaste job had gevonden, kon ze haar kinderen laten overkomen. Akwasi groeide op met zijn familie in de Amsterdamse wijk ‘De Bijlmer’ en moest zich volledig aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Het land, de taal, het weer, de mensen… Daarom ging hij iedere zaterdag naar de bibliotheek om zijn Nederlands bij te schaven. Ondanks dat hij zijn uiterste best deed om zich aan te passen, verbleef hij wel nog steeds als illegaal in het land. Om de zoveel tijd kwam er een gele brief thuis aan waarin stond dat de familie Frimpong het land moest verlaten. Ondanks voortdurende ongerustheid liet hij het zich niet aan zijn hart komen en focuste zich volledig op sport. Met succes, want in 2003 werd hij Nederlands kampioen op de 200 meter spurt. Helaas had hij op andere vlakken minder succes, het duurde maar liefst 13 jaar voor hij zich officieel Nederlander mocht noemen.
Stars&Stripes
Omdat hij meer kans had op een sportbeurs in de Verenigde Staten emigreerde Frimpong voor de tweede maal in zijn leven. Deze keer was de bestemming Salt Lake City om er te studeren aan de Utah Valley University. Daar leerde hij zijn toekomstige vrouw Erica kennen. Nadat hij de Olympische Spelen van Londen miste, mede door blessures, waagde hij zijn kans als bobsleeër. Hij haalde het Nederlandse team voor de Olympische Winterspelen van 2014 echter niet.
Pyeongchang
Het is zijn vrouw die hem aanspoorde zijn Olympische droom niet op te geven. Akwasi trok daarom terug naar zijn geboorteland Ghana en richtte er de Bobslee en Skeleton Federatie op. Om aan de Winterspelen van Pyeongchang te mogen deelnemen moest hij bij de eerste 60 op de wereldranglijst staan van het skeleton. Dit lukte hem door 55e te worden en bij zijn derde poging om deel te nemen aan de Olympische Spelen was het eindelijk prijs! In Pyeongchang was hij de eerste Ghanees ooit op de Winterspelen. Vol trots droeg hij de Ghanese vlag tijdens de openingsceremonie. Dat hij laatste werd is enkel een voetnoot. Zijn hoofddoel is dan ook pas een medaille behalen op de volgende Spelen in 2022. Maar met zijn actie inspireerde Akwasi wereldwijd miljoenen jongeren en hij het schopte tot een echte cultheld. Niet alleen bij de Afrikanen, maar ook voor alle illegalen ter wereld werd hij een bron van inspiratie.
Zijn inspirerende verhaal meegeven aan de mensen
Akwasi Frimpong is een voorbeeld en rolmodel voor velen. Als voormalig vluchteling die het schopte tot Olympiër neemt hij je mee in zijn levensverhaal en hoe hij dit allemaal beleefd heeft. De thema’s die aan bod komen zijn grenzen verleggen, motivatie, omgaan met tegenslagen en discipline. Wil je meer informatie over een presentatie van hem? Neem dan zeker contact op met ons!
Of lees meer informatie over Akwasi.