Try-out: naar het theater

Sinds mijn Olympisch gouden medaille in Peking geef ik bedrijfspresentaties. Dat doe ik wekelijks en intussen heb ik dit ruim 300 keer gedaan. Hetzelfde verhaal vertellen zou misschien saai kunnen worden, maar mensen raken verveelt nooit.

Hoe ontwikkel je jezelf als sport spreker? Voor mij was dit een kwestie van veel doen en hiermee de ervaring van de gedane presentaties meenemen in de volgende. Welk verhaal past het beste bij welke groep? Wanneer maak ik een grap wel en wanneer juist niet? Op welke manier kan ik die ene vraag, waarvan ik weet dat het de mensen aan het denken zet, het beste plaatsen?

Ik heb altijd de ambitie gehad om zo goed te kunnen spreken dat mijn verhaal zelfs in het theater verteld zou kunnen worden. Waar kun je nu intenser mensen raken en iets meegeven dan in een theatersetting? Daarom tour ik dit theaterseizoen langs 40 theaters en heb ik vorige week mijn eerste try-out gehad in Dordrecht.

Ik hou van een goede voorbereiding en ga dus niet “eventjes” het theater in. Ik werk samen met een speech bedrijf dat o.a. Mark Rutte begeleid. Ik wil niet zomaar een verhaal vertellen, maar de beste versie van mijn verhaal. Theater geeft veel mogelijkheden als je kijkt naar licht, geluid en decor. Mijn regisseur heeft er een studie van gemaakt wat qua licht, geluid en decor het beste aansluit bij mijn verhaal. Het mag ook weer niet teveel aansluiten, want theaterbezoek vind het wel fijn als de verbeelding ook wat mag doen.

De eerste try-out was waanzinnig. Dat een volle zaal mensen speciaal naar mij komt luisteren over hoogte- en dieptepunten in mijn leven voelt warm. Bedrijfspresentatie of theater, diepte- of hoogtepunt, een persoon of 500 man; doordat ik jullie mag laten huilen en lachen en een boodschap mag meegeven voel ik me dankbaar.

Sprekers in dit artikel