Tokyo 2020, meest innovatieve spelen ooit?

De Olympische Winterspelen 2018 in Pyeongchang waren Spelen zoals nooit tevoren. De ambitie om op technologisch vlak met kop en schouders boven de vorige edities uit te stijgen was meer dan gelukt. Hoe gaat Japan als gastland van de Olympische Zomerspelen deze prestatie overtreffen? Eén verandering geeft Tokyo al een duwtje in de goede richting, namelijk vijf nieuwe sporten. Daarnaast wil Tokyo uitblinken met alle innovaties die in deze blog voor je op een rij zijn gezet.

Vijf Olympische Ringen, vijf nieuwe sporten

Het IOC, Internationale Olympisch Comité, kwam in 2016 tijdens de Zomerspelen in Rio de Janeiro voor de 129ste keer samen. De nieuwe regel waarin staat dat de organiserende landen nieuwe mogelijke sporten mogen voorstellen zijn hier vastgesteld. Tokyo hoopt met de nieuwe geselecteerde sporten de jeugdigere generaties aan te trekken. De sporten surfen, klimmen, skateboarden, honkbal/softbal en karate maken hun Olympisch debuut tijdens de Zomerspelen in Tokyo 2020. Dit betekent 18 extra (zenuwslopende) wedstrijden, 474 extra sporters en een totaal van 33 verschillende sporten. Al zeven SportsSpeakers atleten zijn al zeker van hun deelname aan de Olympische Spelen, namelijk Jesse Puts, Ferry Weertman, Ranomi Kromowidjojo, Dafne Schippers, Nicholas Heiner en Marit Bouwmeester. Daarnaast zijn ook de hockey dames, waaronder Eva de Goede, -en mannen gekwalificeerd voor de Spelen, de definitieve teams moeten nog samengesteld worden. Naast deze toevoegingen heeft Tokyo nog meer innovaties voor ons klaar staan.

Hitteplan Japan

De Zomerspelen worden gehouden van 24 juli tot en met 9 augustus, dit betekent hartje zomer. In vorige zomers is er maar liefst een temperatuur van 43°C gemeten. Japan is al langere tijd bezig met experimenteren naar manieren om het voor de supporters en sporters zo koel mogelijk te houden. De volgende drie punten hebben we voor je op een rij gezet:
1. Waterdamp, sneeuw en ijs sproeiers om supporters koel te houden.
2. Afkoel ruimtes met schaduw en airco.
3. Infrarood reflecterende verf op de marathonroute die de temperatuur voor de hardlopers met 8°C kan verlagen.

Recycle, Re-use en Reduce

Tokyo wil een Co2 vrije omgeving creëren in het stadion en in het Olympisch dorp. Naast wind- en zonne-energie zal waterstof gebruikt worden als nieuwe energiebron en voertuigen zullen aangedreven worden door brandstofcellen. Daarnaast worden oude mobieltjes omgetoverd tot medailles. In elke telefoon zit namelijk 0,048 gram goud, 0,26 gram zilver en 12 gram koper. Wie weet hangt een deeltje van jouw telefoon wel om de nek van een Olympisch Kampioen!

Technische snufjes

Ook op het gebied van technologie wil Tokyo niet achterblijven. Robots zullen overal tijdens de Olympische Spelen aanwezig zijn. Toyota is als wereldwijde partner van de Olympische Spelen ingezet om intelligente hulprobots te ontwikkelen. Toyota staat bekend om hun ‘Mobility for all’ slogan en de robots sluiten hier perfect bij aan. De Human Support Robot, Delivery Support Robot zijn gemaakt om mensen met een lichamelijk beperking te ondersteunen. Naast deze twee robots worden er nog veertien soorten robots ingezet tijdens de Olympische Spelen.

Je zult nu wel denken: “wat mag dit plaatje wel niet kosten?’’ Alle kosten komen op een bedrag uit dat vier keer zo groot is als het begrootte budget. Japan gelooft dat het een buitengewoon goede investering is voor de Japanse economie. De Olympische Zomerspelen van 1964 hebben Japan tenslotte een grote infrastructuur opgeleverd die een enorme boost heeft gegeven aan de Japanse economie.