Tips & Tricks voor een goede presentatie

Er is een potentiële opdracht op je pad gekomen die jij graag zou willen binnenhalen. Intern overleg heeft geleid tot een plan dat je graag aan de klant zou willen voorleggen. Dit doe je door middel van een interactieve presentatie. Hoe breng jij informatie het beste over? Hoe zorg je dat jouw presentatie uitspringt?

In het bedrijfsleven is een goede informatiestroom belangrijk. Of je nu je werknemers, klanten of externe stakeholders op de hoogte wilt brengen van jouw ideeën; een efficiënte en effectieve manier van communicatie is van groot belang. Dit geldt zowel voor jou als voor de partij aan de andere kant: jij wilt graag dat de verstrekte informatie direct behandeld en begrepen wordt, jouw hoorder wil niet teveel tijd steken in het beantwoorden en begrijpen hiervan.

Het geven van een presentatie blijkt een van de meest efficiënte vormen van informatieoverdracht. Een presentatie die wordt gegeven met een vlotte babbel en aansprekende PowerPoint houdt het publiek geboeid. Bovendien wordt door het geven van een presentatie door middel van spraak en beeld de informatie door toehoorders het beste opgenomen. Dat werkt anders bij het toesturen van een lange lap tekst die vaak snel tussen de overige mails van je publiek verdwijnt. Het voorbereiden van een presentatie kost wat extra tijd en moeite, maar deze extra inzet loont!

Goede presentatie

Met onderstaande voorbereiding wordt jouw presentatie zeker een succes!

Tips & Tricks voor een goede presentatie

 1. Zorg voor een stuk interactiviteit in je presentatie
  Betrek je publiek bij wat je wilt vertellen. Een duidelijke link tussen jouw verhaal en de wensen van je toehoorders helpt hierbij.
 2. Informatie die wordt gehoord èn gezien, wordt door het publiek het beste opgenomen
  Zorg voor overeenstemming in de gesproken tekst en de tekst op de slides van je PowerPoint. Teveel tekst op de slides leiden af en zorgen ervoor dat mensen alleen nog lezen, niet meer luisteren! Als je bang bent dat je publiek belangrijke informatie niet zal onthouden kan het uitdelen van hand-outs een goede optie zijn. Deze bevatten een samenvatting van je verhaal met behulp van kleine screenshots van de presentatieslides.
 3. Kom snel to-the-point
  Niemand zit te wachten op een langdradig verhaal. Werk snel naar je hoofdonderwerp toe, alles daaromheen is onbelangrijk.
 4. Zorg voor afwisseling in content
  Laat bijvoorbeeld eens een filmpje zien om je verhaal te ondersteunen. Ook hiervoor geldt: houdt het relevant en zeker niet te lang!
 5. Zorg voor een onderwerp dat dicht bij jezelf ligt
  Niet iedereen heeft een even vlotte babbel, maar het vertellen van een verhaal wordt een stuk makkelijker als het dichtbij jezelf ligt. Praat over een onderwerp dat je ligt of zorg voor een link tussen het onderwerp en jouw persoonlijke leven zodat je je verhaal met passie kunt vertellen.

Wil je de presentatie extra bijzonder maken? Denk dan eens aan het inzetten van een spreker uit de sport! Onze sprekers presenteren op professionele wijze over een thema naar jouw keuze. Zij vertellen inspirerende verhalen over hun persoonlijke ervaringen met coaching, talentontwikkeling, doelen stellen, omgaan met tegenslagen en teambuidling. Succes gegarandeerd!