Connectie en teambuilding binnen je team

Teambuilding  en connectie zijn misschien wel het aller belangrijkste binnen een sportteam. Maar ook binnen een organisatie, want zonder team ben je nergens. Hoe kan jij als aanvoerder of als lid van een team er voor zorgen dat je als team op één lijn blijft? Hieronder een paar tips van onze sprekers.

1. Zorg voor een goede sfeer

Belangrijk is dat je team aan dezelfde waardes en principes voldoen. Confronteer je team ook met deze punten en zorg dat ze zich daaraan conformeren. Als bondscoach is Jeroen Otter de juiste persoon om hier alle ins en outs over te vertellen.

2. Help elkaar om je samen je doel te behalen

Let er op dat je, je als teamlid niet individueel opstelt naar de rest van het team. Het is juist belangrijk dat je voor het teambelang gaat. Samen ben je sterker en kom je verder. Maurits Hendriks, technisch directeur NOC*NSF, weet daar alles van.

3. Benut elkaars kwaliteiten

Zet je medewerkers in op de dingen waar ze goed in zijn en laat ze inzien dat ze een steentje bijdragen aan het succes. Het is daarom goed om te weten hoe jouw team in elkaar zit. Hans Nieuwenburg, manager van de Nederlandse waterpolomannen, heeft met deze tip altijd het beste in zijn sporters naar boven weten te halen.

4. Zorg dat je team in een flow komt

Een team komt in een flow wanneer de verhoudingen van de vaardigheden in balans is met de uitdagingen die het wil volbrengen. Wanneer er bijvoorbeeld een nieuw persoon in het team komt moet hij/zij nieuwe vaardigheden aanleren. Zij je vaardigheden gelijk aan je uitdagingen, dan zit je in de flow. Marc Lammers, voormalig gouden hockeycoach, weet precies hoe je een team in zijn flow brengt.

5. Creëer commitment

Je doel is om met het gehele team de top te bereiken. Samenwerken wordt steeds belangrijker. Sterker nog, zonder samenwerking kom je niet vooruit. Kern van samenwerken is commitment. Je creëert commitment om te gaan voor dat gemeenschappelijke doel. Dat betekent ook dat je iets voor elkaar over hebt. Katja Staartjes, bergbeklimmer en expeditieleider, heeft zelf jarenlang managementfuncties vervult in het bedrijfsleven. Zij weet als geen ander hoe je de wereld van het klimmen kan verbinden met de praktijk in organisaties.

Benieuwd naar het achterliggende verhalen achter alle tips? Of meer weten over teambuilding? Bekijk onze website en ontdek welke sprekers nog meer spreken over teambuilding.