Stilstaan is achteruit gaan

Stilstaan is achteruit gaan

Van dromen…

“Wat wil je later worden?” De vraag die zo vaak aan kinderen gesteld wordt en meestal een resoluut antwoord krijgt. Dit levert vaak leuke momenten op zoals in het bovenstaande filmpje van een elfjarige Sven Kramer. Als kind hebben we dromen maar ook in het grote mensen leven is het gezond om te blijven dromen. Hoe mooi is het als je net zoals Sven over een aantal jaar kan terugkijken en met trots kunt zeggen: “Dat heb ik mooi geflikt”. Daarvoor is het belangrijk om je dromen om te zetten in concrete doelen stellen en vooral… in actie te komen.

Naar doelen stellen…

Wat heb je nodig om goede doelen te stellen? Sprekers die over dit thema spreken gaven aan dat de volgende aspecten een sleutelrol spelen in het stellen van goede doelen:

SMART
Door doelen te stellen probeer je je dromen zo Specifiek en eenduidig mogelijk te maken. Dit helpt om het eind doel voor ogen te houden. Het is daarnaast slim een Meetbaar component in je doelen te verwerken. Dit helpt om je doel te concretiseren en resultaten te kunnen zien. Sommige mensen zeggen dat de A staat voor Acceptabel, maar er zijn ook mensen die zeggen dat de A staat voor Ambitieus. Voor beide is het belangrijk om na te gaan of de gewenste verandering in de doelstelling nagestreefd wordt. Een doelstelling moet ook Realistisch zijn. Heb je een droom die zo groot is, dat hij onrealistisch voor anderen lijkt? Hak hem dan in kleine realistische doelstellingen. Door veel kleine doelstellingen te behalen maak je het meteen meetbaar. En voeg hier een Tijdsgebonden component in. Dit zorgt ervoor dat je op tijd in actie komt. Erben Wennemars weet hier alles van.

Sterke intrinsieke motivatie
Jonge kinderen vechten voor wat ze willen. Net zolang totdat ze hun zin krijgen. Hier kunnen we als volwassenen een voorbeeld aan nemen door te blijven luisteren naar dat stemmetje van binnen. Men zegt niet voor niets; waar een wil is, is een weg.

Geloof
Durf in je dromen te geloven! Veel mensen die bijzondere prestaties geleverd hebben, hebben dit bereikt doordat ze geloofden dat het mogelijk is. Ongeacht wat ze wilden bereiken. Om de beroemde quote van Nelson Mandela er maar bij te pakken: “It always seems impossible until it’s done”.

De juiste omgeving

Creëer de juiste omgeving om je heen
Een bloem die niet groeit, verpot je naar een andere omgeving waarin hij wel tot bloei komt. Met mensen werkt het precies hetzelfde. Wil je je dromen verwezenlijken? Dan is het belangrijk om mensen in je omgeving te hebben die jou daarin ondersteunen, door dik en dun, zoals Pieter van den Hoogenband gedaan heeft. Het is dus slim om mensen op te zoeken die al doen wat jij wil gaan doen, of die al bereikt hebben wat jij wilt bereiken. En niet te vergeten, mensen die in jou en in je droom geloven.

Opofferingen en verantwoordelijkheid nemen
Onderweg naar het verwezenlijken van je droom zul je veel dingen moeten doen. Maar net zo belangrijk is het om dingen te laten. Topsporters zijn hier het perfecte voorbeeld van. Voornamelijk op het gebied van voeding en genotsmiddelen hebben zij geleerd om hierin goede gewoontes aan te leren.

Visualisatie
Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat de mens in staat is zichzelf “voor de gek te houden”, vergelijkbaar met het placebo effect. Dit kun je dus op een positieve en constructieve manier toepassen. Door dagelijks je droom in te beelden en dit zo levensecht mogelijk te maken, voel je je alsof je droom al verwezenlijkt is. Hierdoor ga je steeds meer handelen om dit werkelijkheid te laten worden. Een mooi voorbeeld zit waarin dit wordt toegepast is Formule 1, waarin coureurs zich van te voren de hele race visualiseren.