Sportpsycholoog Rico Schuijers: ‘De weg die leidt naar topprestaties’

Topsport is winnen: de beste, snelste, sterkste zijn. Het ontwikkelen van een uitmuntende mentale kracht is minstens zo belangrijk. Hoewel niet iedere sport en niet ieder land even ontvankelijk is voor mentale training in de topsport, mag het belang van sportpsychologie zeker niet worden onderschat. Rico Schuijers was de eerste Nederlander die afstudeerde in sportpsychologie en zette daarmee in ons land de toon in deze tak van sport.

Als sportpsycholoog is Rico voornamelijk betrokken bij Olympische sporters. In aanloop naar de Olympische Spelen begeleid ik zowel individuen als teams. In Beijing ging dit om vier teams en negentien individuen, in Londen was ik prestatiemanager voor de gehele Olympische ploeg en begeleidde daarnaast nog tien individuen. Hoewel hij na Londen stopte als prestatiemanager bij de NOS*NSF, begeleidde Rico nog een tiental sporters in aanloop naar de laatste Olympische Spelen in Rio de Janeiro. Ik werk ook veel met sporters uit niet-Olympische disciplines, er worden ook heel veel medailles gehaald op de World Games en begeleiding is hier net zo belangrijk en waardevol.

Dat klinkt als een hectisch bestaan. Hoe is het in zo’n periode van intense begeleiding gesteld met de psyche van de sportpsycholoog zelf? Ik houd mijn energie goed in de gaten door ervoor te zorgen dat ik goed eet en slaap. Daarnaast focus ik me op de juiste dingen: ik houd mijn motivatie op peil door doelen te stellen en mijn zelfvertrouwen hoog door positieve gedachten. Ook in zijn vrije tijd is Rico volop bezig met coaching. Waar voorheen tafeltennis zijn sport was, richt hij zich nu op duursporten. Ook als ik de 4daagse loop, een marathon ren, of een halve triatlon doe, maak ik gebruik van alles wat ik leer aan anderen. Dit noem ik energiemanagement in plaats van stressmanagement.

 

Al tijdens zijn studie koos Rico ervoor zich binnen de algemene psychologie te specialiseren in het onderwerp sport. Dit tegen alle richtingen in: mentale training in de sport was in Nederland nog vrijwel onbekend. Na afronding van zijn stage in de Verenigde Staten keerde Rico terug als eerste Nederlander met een diploma als sportpsycholoog. In Nederland wordt nog steeds krampachtig omgegaan met de rol van de sportpsycholoog. Hij mag vooral de coaches niet in de weg zitten. Waar in Nederland de coach centraal staat, is dit in andere landen vooral de sporter. Als 23-jarige startte Rico zijn eigen bedrijf in psychologische begeleiding, waardoor hij ook in aanraking kwam met de groeiende werkdruk in het bedrijfsleven.

Het wordt steeds drukker en het gaat allemaal steeds sneller, niet alleen in de topsport maar ook in het bedrijfsleven. Als mentale trainer is Rico dan ook niet slechts betrokken bij de sporttoppers; ook bij de Nederlandse conservatoria en Nationale politie is zijn naam bekend. Rico ontwikkelde het programma ‘mentale kracht’ dat in 2011 verplicht werd voor alle werknemers van de politie. In 2020 zullen alle 60.000 politiemensen de training mentale kracht hebben gevolgd. Dit initiatief kan worden overgenomen door bedrijven waar de werkdruk hoger wordt. Het is belangrijker dat mensen mentaal weerbaarder worden gemaakt en energieker worden om met de eisen van deze tijd om te gaan.

Een stijgende werkdruk kan leiden tot ziekteverzuim, niet alleen bij musici of agenten; ook binnen jouw organisatie! Denk je dat jouw team of werknemers wel een motivatie boost kunnen gebruiken? Rico Schuijers onderwerpt de groep aan zijn energiemanagement en geeft je tips die een leven lang van pas zullen komen. Hervind je krachten tijdens een presentatie of workshop van Rico en sla een weg in die leidt naar topprestaties!