Sport en het bedrijfsleven komen samen!

Binnen het bedrijfsleven en de sport zijn er veel overeenkomsten. Als coach wil je het uiterste uit je team halen, op de werkvloer vraagt een manager dit ook van zijn of haar team. Het leiding geven aan een team vergt in beide situaties het maximale van de coach en de manager. De neuzen moet dezelfde richting opstaan en samen met de mensen die begeleid worden werk je aan een gemeenschappelijk doel.

Hoe maak je als coach het verschil?
Als coach en manager moet je ervoor zorgen dat jouw team enthousiast en gemotiveerd blijft om de doelen te halen. Je neemt je team op sleeptouw mee in goede- en slechte situaties. Als coach moet je jouw team blijven motiveren en prikkelen om ze zo naar een hoger niveau te brengen.

Oplossingsgericht werken
Een coaching concept dat veel gebruikt wordt in de sportwereld en in het bedrijfsleven is oplossingsgericht werken. Je begint als coach met het stellen van individuele oplossingsgerichte vragen. Vervolgens kan je het team vragen een centraal thema te formuleren die de kern van hun vraagstuk weerspiegelt. Een laatste stap is het stellen van schaalvragen, hierbij wordt er gezocht naar oplossingen. Een voorbeeld van een schaalvraag kan zijn: wat is het cijfer dat jij voor bovengenoemd thema geeft? Binnen een sportteam, maar ook binnen het bedrijfsleven kan dit leiden tot thema’s en oplossingen.

Max Caldas

Max Caldas is het perfecte voorbeeld van een coach die van een uit elkaar gevallen team weer één team kan maken. Nadat hij de overstap maakte van het vrouwen- naar het mannenteam wilde hij een nieuwe manier van leidinggeven inbrengen. Zijn manier van coachen resulteerde in een gouden medaille tijdens het EK Hockey 2015 in Engeland en in 2017 prolongeerde hij met het team deze titel. In 2019 won Max Caldas tijdens het EK Hockey brons samen met zijn hockeymannen.

Alyson Annan is sinds oktober 2015 de bondscoach van de Nederlandse hockeydames. De Nederlandse hockeydames winnen veel prijzen onder leiding van Alyson Annan. Samen won zij met de hockeydames onder andere goud tijdens het EK Hockey in 2017, goud tijdens het WK Hockey in 2018 en goud tijdens het EK Hockey in 2019. Als hockeycoach weet zij onder andere veel te vertellen over teambuilding, coaching, leiderschap en motivatie.

Binnen je organisatie is het van belang om je te blijven ontwikkelen door de juiste coaching en trainingen. Haal het uiterste uit je team met onder andere motiverende sprekers zoals Max Caldas, Marc Lammers of Jeroen Otter. Deze sprekers kunnen je alles vertellen over coaching, leiderschap, motivatie en samenwerken. Meer informatie nodig? Neem gerust contact met ons op!