Sep Joseph Blattertjes

De afgelopen weken werden wij op een punt van vertwijfeling gebracht. Iedereen weet inmiddels wel dat de afgelopen jaren bij de FIFA veel mis is geweest. Het systeem is verziekt door zelfverrijking, zakken vullen, tassen vullen, geld weggeven als zwijgpremie.

We kijken er naar en zien het gebeuren. Horen doen we het niet. Tot het moment dat de beerput wordt gelicht. En zelfs dan kan je als je het goed doet nog door! Twee dagen dan.

Mooi land
We leven in een mooi land. Wij zijn een van de weinige landen waar integriteit en de vrijheid van woord tot op zekere hoogte bestaat. Ons mede aangedragen door Angelsaksische landen en de combat voor freedom. Alhoewel er in Nederland, Canada en de VS misstanden zijn. Zo zijn heel veel zaken in Nederland goed geregeld, met respect voor mens en milieu. Zelfverrijking kan voor sommigen erg mooie kanten hebben, maar zonder medeogen voor mens en omgeving, is het een erg kwalijke zaak. Zelfverrijking brengt de directe omgeving, landen, organisaties en de maatschappij in gevaar. Goed geld verdienen is van een compleet andere orde.

Systeem
Of het systeem beter wordt na het vertrek van Blatter is nog te betwijfelen. Het systeem is verziekt door een proces van 15 jaar. Wisselen van voorzitter of persoon heeft effect wanneer de organisatie gezond is. Wanneer dit niet het geval is kan het generaties duren voor er weer een andere weg wordt gevonden.

Echte prestaties en sport
Alhoewel het soms anders lijkt kan de sport een leidende rol nemen. Want als geen andere bedrijfstak levert de sport echte prestaties. Sport is niets verhullend. Prestaties tellen en niks anders dan dat. Respect voor prestatie is een groot goed. Een echt zuiver sport is een illusie. Maar dat hoeft ook niet. Wel is zaak dat wij de Sep Joseph Blattertjes, machtswelustelingen, in onze omgeving opsporen en eens uitnodigen voor een goede kop koffie. Sporters, sportleiders en organisatiebestuursvoorzitters kunnen een voorbeeld rol op zich nemen!

Sprekers in dit artikel