Samenwerken door Gert Jakobs

Wanneer men niet met elkaar kan samenwerken, haalt men nooit het beoogde bedrijfsresultaat. Dan zal de wielrenner nooit met de gele trui over de Camps-Élysées rijden en zal de sprinter nooit zijn etappes kunnen winnen. Je hebt elkaar namelijk nodig. Dat is in topsport het geval maar dat geldt ook in het bedrijfsleven; niemand kan het alleen.

Een wielerteam werkt samen aan een project waarbij verschillende doelen kunnen worden nagestreefd. Dit kan het winnen van de gele trui in Parijs zijn, het sprintklassement (groene trui, zoals v Poppel deed in 1987) of het winnen van etappes in de Tour de France (zoals wij deden in 1988; 6 etappezeges). Ik word met de dag trotser dat ik deel heb uitgemaakt van zo’n team dat er in slaagde het voor hun zo belangrijke proces tot een goed einde te brengen.

De kopman kan het niet alleen, evenals de directeur het niet alleen zijn bedrijf kan laten renderen. De kopman werkt samen met zijn teammaten aan het beoogde resultaat maar alleen dat is niet genoeg, je moet namelijk ook nog met elkaar samenwerken. Dat zijn niet alleen de kopmannen met hun meesterknechten maar ook de ploegleiding, het management, de mecaniciens, de teamarts, de chauffeur van de bus en de kok. Elke schakel in het team is belangrijk. Ook de secretaresse, de helden van de weg, de kanjers van het magazijn, de salesmanagers en de directieleden.

Men kan ook alleen maar samenwerken als er respect en waardering is voor elke schakel. Geef de mannen van de productie eens het applaus wat ze verdienen. Ik stond zelf nooit op het podium en kreeg nooit het grote applaus van het publiek. Wel kreeg ik waardering en respect van mijn ploegleiders en kopmannen, wat voor mij net zo belangrijk is.

Zelf heb ik jaren in de sales gewerkt. Het samenwerken met alle schakels in het bedrijf heeft mij veel meer gebracht dan daar met een groot EGO-gehalte rond te lopen.

Ik had en heb veel waardering en respect voor de meesterknechten in het bedrijf. Als ik met relaties naar kantoor kom dan is het belangrijk dat het bedrijf er altijd spik en span uit ziet. Het is ook belangrijk om dit tegen de schoonmaakster te zeggen en het applaus te geven wat ze verdienen.

Samenwerken deed ik met de schoonmaaksters, chauffeurs, magazijnmannen, productie, boekhoudafdeling, engineers, sales en de receptie. Ik was dit namelijk gewend vanuit mijn topsportcarrière en ik vond het ook vreemd dat ik applaus kreeg als er een grote order was binnengehaald. Zonder de bovengenoemde mensen had ik geen resultaat kunnen behalen. Ik heb daar nog steeds veel waardering en respect voor. Dat zijn namelijk de mensen die het applaus verdienen en waarmee ik fantastisch kon samenwerken.

Zo ziet u: zonder samenwerken komen we nergens. Geef uw werknemers het applaus dat ze verdienen!

Groet,

De Meesterknecht

Gert Jakobs

Sprekers in dit artikel