Gert Jakobs: ‘Qatar verdient een kans’

Het is te heet en er is te weinig aandacht voor de wereldkampioenschappen in Qatar, zo luidt de algemeen heersende opinie. Gert Jakobs is voorzichtiger. Iedereen moet omgaan met dezelfde (weers)omstandigheden en de wielersport moet de kans krijgen om mondialer te worden. Over de kansen van de Nederlanders op de wegwedstrijden dit weekend is Jakobs als vanouds optimistisch.

Het is warm in Qatar, hè? Het zal zwaar zijn voor de renners, maar iedereen krijgt dezelfde omstandigheden. Ik hoorde Erben Wennemars in De Wereld Draait Door zeggen dat het WK sfeerloos is. Volgens mij is dat in het schaatsen nog een veel groter probleem, daar worden al jaren WK’s gehouden in lege stadions. Ik vind dat Qatar een kans verdient. Toen wij jaren geleden begonnen met koersen in Canada, Amerika en Australië, stond er ook niemand. Nu staan er 100.000 mensen langs de kant. Dat is goed voor de mondialiteit van het wielrennen.
Ik heb in Qatar al van de ploegentijdritten genoten. Van het Nederlandse Boels-Dolmans dat het goud pakte bij de dames, maar ook van Etixx-Quick Step dat met een geweldige Niki Terpstra wereldkampioen werd. Terpstra heeft daar laten zien dat hij geweldig in vorm is. Tony Martin zei zelfs dat hij de beste van de ploeg was in de ploegentijdrit. Dat zegt veel, zeker als je ziet wat voor gemiddelde die mannen reden.
Terpstra zal ook zeker niet kansloos zijn in de wegwedstrijd, want ik denk dat het een spectaculaire koers wordt die moeilijk te controleren zal zijn. Als er wind staat, dan wordt het supernerveus en er zal vanaf het begin gekoerst worden. En als er dan ook nog waaiers ontstaan, vallen veel renners vanzelf af omdat er niet genoeg ruimte is op de eerste rijen van het peloton.
Het parcours is vlak en er zitten in de finale veel rotondes. Samen met een sterke wind is dat op het lijf van de Belgen en de Nederlanders geschreven. De Kort, Dumoulin, Van Emden en Terpstra, dat zijn allemaal tempobeulen die kunnen omgaan met wind. Dus ik verwacht dat er veel Nederlanders in de eerste groep zullen zitten in de finale. Zie Terpstra dan maar eens terug te halen als hij een paar meter voorsprong heeft. En dan hebben we Dylan Groenewegen en Danny van Poppel nog achter de hand voor de sprint, maar die kaart kun je altijd nog uitspelen. In een sprint zijn mannen als Bouhanni, Greipel, Kristoff, Kittel en Cavendish natuurlijk de grote favorieten.
Bij de dames verwacht ik veel van Chantal Blaak. Zij is al wereldkampioen met Boels-Dolmans en is erop gebrand om revanche te nemen omdat ze niet was geselecteerd voor de Olympische Spelen, terwijl ze een geweldig voorjaar reed. Ik heb die meid zien fietsen toen ik met het Dagblad van het Noorden in de Alpen was. Zij deed daar intervallen. Dan knalde ze op het buitenblad omhoog, niet normaal. Daar zat gedrevenheid in, prachtig. Die is wel in orde hoor!
Door de hitte is de kans op verrassingen wat groter. Ik kijk er in ieder geval naar uit en ga er nog even goed voor zitten dit weekend.

www.wielerupdate.nl

Sprekers in dit artikel