Jacco Eltingh: ‘Ondernemen en topsport: 110 procent hetzelfde’

Ondernemen is 110 procent hetzelfde als topsport. Ik ben alweer zestien jaar tennisprof af en ondernemer. Maar bijna alle eigenschappen die ik nu nodig heb, gebruikte ik ook als tennisprof: anticiperen, communiceren, incasseren en misschien nog wel het belangrijkst :geen 9 tot 5 mentaliteit hebben.

Als tennisprof deed ik altijd mijn huiswerk en dat doe ik nog steeds. Alles wat binnen mijn eigen macht ligt moet goed verzorgd zijn.

De bereidheid om te leren hoort daar ook bij. De meeste topsporters zijn stronteigenwijs en nemen niets van anderen aan. Net ondernemers dus. Ik heb mijn coach Alex Reijnders altijd de kans gegeven om mij te verbeteren. Als ik dat niet deed, had ik hem ook niet hoeven inhuren! Als hij mij na een verloren wedstrijd in de VS achter zijn (huur)auto aan liet rennen. ‘oké dan’!

Onze samenwerking begon in 1993 en Alex werkt nog steeds voor mij. Ik ben van de duurzame relaties; ben met mijn jeugdliefde getrouwd en heb nog dezelfde vrienden en leveranciers als vroeger. Met Paul (Haarhuis dus) werk ik volgens mij al 100 jaar samen.

Mensen met wie ik werk moeten dezelfde toon spreken als ik en dezelfde bloedgroep hebben. Inzet en plezierige communicatie kosten niets en leveren veel op. Zulke mensen om je heen maakt het leven en werken veel eenvoudiger. Dat was in het tenniscircuit zo en dat ervaar ik als ondernemer hetzelfde.

Uren maken is het meest onderscheidende als het om topsport gaat. De top is alleen haalbaar met meer doen dan anderen. En als je er wil blijven, moet je meer blijven doen. Bij ondernemen is dat niet anders. Ik moest afgelopen jaren veel meer moeite doen om omzet binnen te halen. Het is keihard werken en sleuren geweest. Niets was vanzelfsprekend, overal moest voor geknokt worden. Waar ik vroeger vijf gesprekken nodig had om iemand binnen te halen voor een van onze producten, had ik er afgelopen jaren tien nodig. Dan kan ik wel wijzen naar de economische omstandigheden, maar ik kan ook zorgen dat ik meer uren kan maken. Dat moet je wel gegund worden natuurlijk door je omgeving, je familie en vrienden. Balans tussen werk, prive en hobby’s is belangrijk. Maar dan ben ik weer terug bij die duurzame relaties en de mensen die je om je heen verzamelt.

Wat de toekomst brengt? Ik heb ook geen idee. Ik hou me aan mijn achtergrond als topsporter vast: dat het knokken blijft om mij als ondernemer in de evenementenbranche staande te houden, liefst aan de top van het segment. We zijn met onze AFAS Tennis Classics al 13 jaar top in B-to-B-events. Dat volhouden is net zoiets dus als je plek in de wereldtop willen vasthouden, of het beste dubbel ter wereld willen blijven.

Sprekers in dit artikel