Nieuwe spreker… Rolf Schrama

Om kennis te maken met onze nieuwe spreker, voormalig paralympisch zeiler en econoom Rolf Schrama. Wij hebben hem geïnterviewd over wie hij nou eigenlijk is, hoe zijn carrière is gelopen en zijn inzetbaarheid als spreker.

Onze nieuwe spreker Rolf Schrama heeft nu eenmaal geen gewoon pad bewandeld. SportsSpeakers stelde een aantal vragen om hem wat beter te leren kennen.

Wie is Rolf Schrama?
Mijn topsportcarrière begon pas op mijn 36ste. Vroeger deed ik helemaal niet aan sport. Ik wilde heel graag gewoon zijn en meedoen met de rest. Mijn vrienden waren stuk voor stuk véél groter en daardoor kon ik lastig concurreren tegen ze. Daarom richtte ik mij van jongs af aan al op dingen waarin ik wél kon uitblinken. Gehandicaptensport was voor mij ook geen optie want ik voelde mij niet gehandicapt en dat wilde ik ook helemaal niet zijn. Met mijn kop was niets mis dus dacht dat ik mijn geld met mijn kop moest gaan verdienen. Daarom ben ik heel hard gaan werken om iets te bereiken in het leven, want ik ben iemand die graag excelleert. Dat is wel een eigenschap die ook handig is voor een (top)sporter. Ik had de capaciteiten om een sporter te kunnen zijn, maar ik zette mijn kwaliteiten niet op de juiste manier in.

Hoe is je carrière als econoom ontstaan?
Vroeger was het zo dat, wanneer je een beperking had, je naar een school ging waar andere kinderen dat ook hadden. Ik vond het daar vreselijk tussen andere gehandicapte kinderen. Ik wilde gewoon zijn. Al snel besloten mijn ouders om een eigen koers met mij te gaan varen. Zo kwam ik in de klas tussen de gewone jongens uit het dorp. Als snel veroverde ik mijn plek en had ik een heel gewone jeugd. Op de mavo realiseerde ik me voor het eerst dat ik niet helemaal gewoon was. Tijdens de pubertijd veranderden de regels van het spel. Vanaf dat moment wilde niet meer gewoon zijn, maar beter dan de rest. Met mijn handen werken zou het niet gaan worden. Ik moest het doen met mijn hoofd. Ik werkte mezelf op van de mavo tot en met de universiteit. Met mijn doctorandus titel op zak kwam ik in de financiële sector terecht. Tot dat moment was mijn leven een grote periode van groei geweest, maar totaal onverwachts viel het stil.

Ik maakte lange dagen op kantoor en werkte de hele dag met cijfers. Hier kwam ik achter mijn échte beperking. Ik houd helemaal niet van cijfers! Ik wilde succesvol zijn voor de buitenwereld, maar wat was nu eigenlijk mijn eigen succes? Puur op basis van talent en doorzettingsvermogen ben ik daar gekomen. Maar als je écht succesvol wilt zijn, dan is er nog iets anders nodig, namelijk passie. Als ik mijn hele leven met cijfers zou moeten werken dan zou ik doodongelukkig worden. Op dat moment heb ik het roer omgegooid. Ik heb mezelf afgevraagd wie ik écht ben en wat er bij mij past. Voor het eerst erkende ik mijn beperking. Zou ik daar ook iets mee kunnen? Die handicap maakte mij namelijk uniek. Daar moest ik iets mee doen. Je wijkt af van de rest, dit moet je in je voordeel gebruiken. Dat geldt voor iedereen. De mensen waar ik tegen op keek weken allemaal af van de rest. Doordat ik mijn beperking altijd had genegeerd was ik in slechte conditie. Maar nu ik mijn handicap begon te accepteren gingen er nieuwe deuren open. Gehandicaptensport was er daar een van. Zo belandde ik in de paralympische zeilboot en nam ik na lange tijd het roer weer zelf in handen.

Wat is jouw toevoeging als spreker?
Mijn topsportcarrière is relatief maar heel kort geweest. Na de Paralympische spelen in Rio in 2016 werd paralympisch zeilen van de kalender gehaald. Enerzijds heel jammer, maar de groei die ik heb doorgemaakt is ongekend geweest. De lessen die ik heb geleerd in de topsport kan ik goed overbrengen in het bedrijfsleven omdat ik beide talen spreek. De zeilsport en het bedrijfsleven hebben ontzettend veel overeenkomsten. Het is eigenlijk best grappig. Ik ben 1,25 meter lang en ik spreek over groei. Daarnaast spreek ik over thema’s als mindset, wendbaarheid, omgaan met tegenslag, denken in mogelijkheden en hoe je vooral je eigen koers moet varen. In de vaargeul is het altijd druk, maar degene die de open zee op durft te gaan heeft geen tegenstanders meer om zich heen. Vrije wind om volle kracht je doelen na te streven. Je moet alleen wel je eigen succes leren bepalen want er vaart niemand meer naast je. Naast mijn carrière als spreker ben ik terug in de financiële sector. Ik werk niet meer met cijfers, maar met mensen. Ik zet me elke dag in om de diversiteit binnen onze organisatie te vergroten. Want uiteindelijk is niemand ‘gewoon’. Dat heb ik aan den lijve ondervonden. Iedereen heeft beperkingen en iedereen heeft kwaliteiten. Als je die op de juiste manier inzet, dan kan je succesvol worden. Ik geef ook veel lezingen over diversiteit en inclusie. Geweldig om mijn know-how te kunnen combineren met mijn persoonlijke verhaal.

Wat betekent jouw quote?
In Valencia mocht ik voor het eerst met mijn zeilboot de zee op, ik kwam in vier meter hoge golven terecht. Mijn eerste reactie was om het gevecht met de golven aan te gaan. Ik heb weken lang gevochten om de elementen te trotseren. Ik had overal spierpijn. Vervolgens zei mijn coach, “je moet niet vechten tegen de wind, je moet hem gebruiken om verder te komen.” Op dat moment kwam het besef dat ik mijn hele leven heb gevochten tegen mijn beperking. Maar sommige krachten zijn nu eenmaal te sterk om tegen te vechten dus dan moet je de kracht gebruiken om verder te komen. Ik denk dat heel veel mensen dat hebben ervaren in het afgelopen jaar.

Wil je op de hoogte blijven rondom alle nieuwtjes van onze sprekers? Volg ons Instagram kanaal!