Nieuwe spreker: Denise Kielholtz

Sinds kort is MMA-vechter Denise Kielholtz één van onze sprekers. SportsSpeakers stelde Denise een aantal vragen om haar wat beter te leren kennen. 

Na jarenlang succesvol te zijn geweest in het judo en kickboksen, staat onze nieuwe spreker, Denise Kielholtz, sinds enkele jaren in de MMA-kooi. We spraken haar onder andere over de overeenkomsten en verschillen tussen de vechtsporten die zij heeft beoefend. 

Je bent al judo- en kickboks Wereldkampioene en bent nu kandidaat voor de MMA Wereldtitel. Wat zijn precies de overeenkomsten en verschillen tussen deze sporten en waarom ben je uiteindelijk voor MMA gegaan?
Ik kom uit een gezin van 4 kinderen en mijn vader vond het belangrijk dat al zijn kinderen zichzelf konden verdedigen. Op 9-jarige leeftijd ben ik dan ook begonnen met judo. Al vrij snel werd duidelijk dat ik hiervoor talent had en kwam ik in het Nederlands jeugd judoteam. Tot mijn 15e heb ik op hoog niveau gejudood, ik werd Nederlands kampioen en zat in het Nederlands damesteam. Maar ergens voelde ik dat ik meer wilde, ik wilde nóg beter worden dan ik al was.

Op televisie zag ik een vrouwelijke vechter, Lucia Rijker, in de ring staan en zij stond zo goed te vechten dat ik dacht: ik wil dit ook! Vanaf dat moment begon een klein vuurtje te branden. Voor mijn gevoel had ik bij judo alles gegeven en alles eruit gehaald wat ik op dat moment kon. Ik heb toen vrij snel de overstap gemaakt naar het kickboksen. Bij deze sport is alles net wat bruter, het bracht meer spanning bij mij omhoog dan dat judo deed.

Momenteel heb ik 6 wereldtitels in het kickboksen en heb ik eigenlijk iedereen van de wereld verslagen in mijn gewichtsklasse. Dus het bekende vuurtje wat bij mij altijd moet blijven branden kwam weer omhoog, toen besloot ik voor MMA te gaan. MMA is de ultieme uitdaging voor een vechter. Mijn doel is om binnen de grootste vechtsportorganisatie ter wereld wereldkampioene te worden in 2 disciplines: kickboksen en MMA. De eerste titel heb ik al, maar ik ben vastberaden om ook de MMA-titel in de wacht te slepen.

Wat is jouw (levens)motto en waarom?
Mijn levensmotto is eigenlijk begonnen met de dag dat ik voelde dat ik ergens goed in was. Dat begon met judo, daarna met kickboksen en nu met MMA. Ik heb pasgeleden het boek ‘’De vier inzichten’’ gelezen. In dit boek staat de vroegere levenswijze van mensen in Zuid-Amerika beschreven. Na het lezen van dit boek ben ik enorm in deze inzichten gaan geloven. Als ik deze 4 wijze lessen volg en nastreef, weet ik dat ik iedere avond naar bed ga als een beter mens.

– Wees onberispelijk in je woorden
Niet slecht over jezelf of over je prestaties praten. Je begint ermee door alles in een positieve zin te zeggen in plaats van alleen maar het negatieve.
-Vat niets persoonlijk op
Er worden veel dingen gezegd, maar vat het nooit persoonlijk op. Dit is vaak een valkuil waardoor je je levensmotto verliest, op deze manier kom je in een negatieve spiraal terecht.
– Ga niet uit van veronderstellingen
Zeker in de topsport wordt er veel over je gepraat. Ik heb vaak gedacht: ‘die vindt mij niet goed genoeg’, ‘die vindt mij slecht’, ‘die vindt mij te klein’. Je gaat ervan uit dat degene zo over je denkt, terwijl je het eigenlijk niet weet. Het is belangrijk om met jezelf bezig te zijn, hoe ik over mezelf denk.
– Doe altijd je best
In alles wat ik doe, doe ik mijn best. Bijvoorbeeld in het verzorgen van mijn gezin, tijdens mijn trainingen, maar ook als mens en als familielid. Als je in alles je best doet, waar je ook daadwerkelijk je best in kunt doen, word je een beter mens in alles wat je doet.

“Iedereen kan alles overwinnen, zolang je er zelf maar in blijft geloven en er hard voor blijft werken”

Wat wil jij de mensen meegeven in jouw presentatie en clinic?
Ik wil de mensen een kijkje geven in het leven van een vechtsporter. Hoe wij in het leven staan, hoe we in de kooi, op de mat of in de ring staan, maar ook met de boodschap dat eigenlijk iedereen daar kan staan. Ik zou de mensen heel graag willen laten zien hoe ik de vechtkunsten van MMA, maar ook het bewust zijn van mijn lichaam en geest, toepas in mijn wedstrijden, en hoe men dit kan toepassen op de wedstrijden die zij spelen. In feite heeft iedereen dagelijks te maken met een wedstrijd. Dit kan thuis zijn, op school, tijdens werk of bijvoorbeeld binnen je gezin.

Vechtsport kan naast bruut ook heel mooi zijn, dat wil ik overbrengen. Vechtsport is kunst. Een kunst die je kunt beheersen en wanneer je dat daadwerkelijk beheerst, je je veel sterker kunt voelen op meerdere vlakken. Iedereen kan alles overwinnen, zolang je er zelf maar in blijft geloven en er hard voor blijft werken. Hard werken en geloven in iets brengt uiteindelijk succes.