Movember

Omdat ik op 21 augustus 2008 een gouden medaille won in het open water zwemmen kon ik vertellen over mijn diagnose leukemie van 7 jaar daarvoor. Over dat ik een vreselijke tijd heb gehad in het ziekenhuis, dat het nog steeds als een inktzwarte periode aanvoelt, dat ik ongeveer een half jaar in het ziekenhuis heb gelegen, dat ik vaak niet wist of het dag of nacht was, maar dat ik herstelt ben door een stamceltransplantatie.

Ik ontdekte dat ik herstelt ben doordat er onderzoek is geweest naar deze stamceltransplantatie in combinatie met een flinke dosis geluk. Al snel had ik door dat “positief denken” en “vechten” als patiënt geen invloed had gehad. In het ziekenhuis was ik de meest luie patiënt en mijn drie kamergenoten hadden helaas niet het geluk gehad te mogen herstellen. Sinds ik dat besef heb ben ik vrijwilliger om zoveel mogelijk geld in te zamelen voor kankeronderzoek.

In november doe ik dat doordat ik mijn snor laat staan voor onderzoek tegen prostaatkanker voor Movember. In Nederland krijgen 10.000 mannen per jaar de diagnose prostaatkanker. Ik herken dat mannen het moeilijker vinden om het over hun gezondheid te hebben dan vrouwen, daarnaast was kanker vroeger een veel groter taboe dan nu en is dit een probleem vanwege de hoge gemiddelde leeftijd van de man met prostaatkanker.

Doordat we onze snor laten staan maken we (prostaat)kanker bespreekbaar en door je in te schrijven op movember.com haal je geld om voor kankeronderzoek en kunnen we de kans op herstel vergroten. Ik heb het geluk gehad te kunnen herstellen, dat geluk gun ik ook andere patiënten. Doe jij met me mee?

Sprekers in dit artikel