Minke Booij (Manager Vrouwenvoetbal KNVB) over het UEFA WOMEN’S EURO 2017

Vrouwenvoetbal is met 29 miljoen speelsters wereldwijd de grootste sport voor vrouwen, dat realiseert niet iedereen zich. Na Amerika is Europa met stip het sterkste continent, met landen als Duitsland, Frankrijk, Engeland en Zweden in de top 8 van de wereld. Nederland is nummer 12 en ontmoet tijdens het EK in eigen land in de poule als eerste het hoger geplaatste Noorwegen, Denemarken en België. Als de OranjeLeeuwinnen de poulefase doorkomen, staan waarschijnlijk Duitsland of Zweden (de Olympische finalisten in Rio de Janeiro 2016) op het programma.

Indien de OranjeLeeuwinnen Europees Kampioen worden gaat er zeker iets gebeuren in Nederland. Als manager vrouwenvoetbal bij de KNVB zet Minke Booij zich sinds 2015 in om vrouw voetballend Nederland op de kaart te krijgen. Met succes: de vrouwelijke tak van het voetbal is populairder dan ooit en als kers op de taart wordt dit jaar het grootste EK Voetbal voor Vrouwen ooit in Nederland georganiseerd. Minke is positief gestemd:Nu het toernooi in Nederland plaatsvindt zijn we in staat veel meer aandacht rondom het team en evenement te genereren. Daarnaast biedt social media geweldige kansen.

De aandacht voor vrouwenvoetbal is in Nederland niet altijd zo overweldigend geweest. Als voormalig hockeyprof kent Minke als geen ander de verschillen met haar hockeysport. In acceptatie zeker, dan winnen de vrouwelijke hockeyers. Maar in populariteit zie ik juist dat vrouwenvoetbal heel snel stappen heeft gemaakt. De inzet van Booij en haar team leidde tot een stijgend aantal fans voor de OranjeLeeuwinnen: het oefenduel Nederland-Frankrijk werd afgewerkt onder toeziend oog van ruim 10.000 toeschouwers en werd bovendien live uitgezonden op FOX. Na WEURO 2017 hoop ik vooral dat de Oranje Vrouwen er heel veel fans bij hebben gekregen en elke sportliefhebber een paar namen kan noemen, zodat de vrouwen net zoals een aantal hockeysters niet alleen sporthelden maar ook bekende Nederlanders zijn geworden.

Dat haar werkzaamheden bij de KNVB tot grote successen leiden is een feit, maar waarom maakte Minke in eerste instantie de stap van hockey naar vrouwenvoetbal? Sport en vooral teamsport spreken mij altijd aan. Als sporter vond ik het geweldig om het beste uit mezelf te halen, maar nog mooier werd het toen ik erachter kwam dat teamgenoten, soms vooral de spelers die je niet als eerste opzoekt, ongelooflijk complementair aan je kunnen zijn. Dat je samen meer bent dan de som der delen. Dat is een geweldig gevoel en daar ontstaan ook nog eens mooie vriendschappen uit. Als ik sporters en teams kan helpen om dat gevoel te ervaren waarvan ik zelf zo heb genoten, doe ik dat graag.

Toch blijft de voetballerij een bijzondere wereld, zo ervaarde ook Minke: Waar topsport in Nederland vooral gaat om een diepe intrinsieke motivatie om het beste uit jezelf te halen ongeacht de randvoorwaarden en vergoedingen, gaat het in voetbal heel vaak om geld. In het voetbal heeft bijvoorbeeld niemand het over topsport maar alleen over prof voetballer zijn of betaald voetbal spelen, wat betekent dat geld verdienen blijkbaar een voorwaarde moet zijn. Natuurlijk maakt geld meer mogelijk en makkelijk, maar durf te ondernemen, innovatief en creatief te zijn. In vrouwenvoetbal kan dat nog en dat biedt in mijn ogen alleen maar kansen.

Door de toegenomen populariteit is er aan sponsorgelden in ieder geval geen gebrek. Niet alleen supporters, maar ook grote organisaties en merken omarmen het WEURO 2017. De bereidwilligheid te investeren wordt steeds groter, ook hierin streeft het vrouwenvoetbal het hockey langzaam voorbij. Dameshockey heeft naar ik weet geen eigen sponsoren. De KNHB verkoopt mannen- en vrouwenhockey volgens mij niet apart en dat is ook niet nodig. De gelijkwaardigheid is daar absoluut groter. Wat Minke vindt van de eeuwige vergelijking van het vrouwen- en mannenvoetbal? Vrouwenvoetbal is geen eigen sport, dus samenwerken is een must. Je moet kwaliteiten op het voetbalveld niet vergelijken. Dat is niet eerlijk, in geen enkele sport. Je moet Dafne Schippers ook niet tegen Usain Bolt laten lopen.

Minke heeft vertrouwen in de OranjeLeeuwinnen: De halve finale bereiken zou al een geweldige prestatie zijn! Dan ben ik reuze blij en vooral trots op de speelsters en staf.

Ben jij ook zo enthousiast en kun je niet wachten tot het EK, dat komende zomer van 16 juli tot en met 6 augustus wordt gespeeld? Houdt 20 juli vrij in je agenda, want SportsSpeakers verloot twee kaarten voor de wedstrijd Nederland-Denemarken! Stuur je gegevens naar ons op via onderstaande link en wie weet ben jij erbij. Mis gegrepen? Niet getreurd! Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf 10 euro en de NOS zendt alle wedstrijden van de OranjeLeeuwinnen live uit op tv. Daarnaast zijn onder andere Minke Booij (manager vrouwenvoetbal KNVB) en Annette van Trigt (senior woordvoerder rondom het WEURO 2017) te boeken als spreker. In hun presentaties vertellen zij je alles over de voorbereidingen voor het komend EK.

WIN! KAARTEN VOOR DE EK WEDSTRIJD NEDERLAND – DENEMARKEN
OP 20 JULI 20:45u IN ROTTERDAM

Het EK Voetbal voor Vrouwen wordt komende zomer van 16 juli tot en met 6 augustus gespeeld in zeven verschillende speelsteden: Breda, Deventer, Doetinchem, Enschede, Rotterdam, Tilburg en Utrecht.