Managen in tijden van COVID-19 met Koen Gonnissen

We zitten momenteel in een periode van veel onzekerheid. Iedereen werkt thuis, vergaderingen vinden plaats achter een laptop en het contact met je werknemers en collega’s is drastisch verminderd, of zelfs helemaal verdwenen. Hoe houd je elkaar gemotiveerd in deze moeilijke periode? Wij vroegen het aan voormalig tennis-, wieler- en hockeycoach Koen Gonnissen. Koen vertelt waarom het zo belangrijk is om juist nu er voor te zorgen dat je gemotiveerd blijft en hierin maakt hij ook de koppeling naar de top sport. Wat heeft een SportsSpeaker juist nu bieden?

Waar gaat jouw presentatie over?

“Ik lees heel veel en ik ben erg maatschappelijk betrokken, waardoor ik mijn verhaal eigenlijk altijd aanpas aan de tijd. Op dit moment vallen onderwerpen waar ik het over heb, nauw samen met de veranderingen die hebben plaats gevonden door het Coronavirus. Denk hierbij aan het managen van je team in tijden van COVID-19. Hierdoor heb ik het momenteel vaak over de volgende onderwerpen.

Veerkracht tonen in moeilijke tijden.
Om zowel mentaal, emotioneel, maar ook fysiek weerstand te kunnen bieden.

Remote team coaching.
Hoe kan ik vanaf afstand mijn team blijven motiveren. Een team op een goede manier coachen is in normale tijden al erg lastig, laat staan nu dit gedaan moet worden van achter een laptop. Door de plotselinge veranderingen, worden er ook constant nieuwe en interessante theorieën uitgevonden op het gebied van ‘je team coachen’.

Just bouncing back or bouncing higher in the new working world.
Zorg er dus niet voor dat je achter de feiten aan loopt door de maatregelen van COVID-19, maar zorg dat je met nieuwe en innovatieve ideeën komt en maak gebruik van de kansen die ontstaan.

Om er dan uiteindelijk voor te zorgen dat je ’higher bounced’, is het belangrijk dat je de volgende dingen doet.

Show that you care
Toon begrip, laat zien dat je weet in welke situatie je zit.
Time to shift
Er moet een mind-shift komen, in dit soort tijden is het belangrijk dat je ‘out of the box’ durft te denken.
Re-calibrate
Denk nog eens goed na over of de dingen waar we mee bezig zijn nog wel de juiste zijn.

Door deze onderwerpen uit te lichten in mijn presentatie, wil ik dat er een nieuwe manier van werken ontstaat, omdat de wereld verandert op een tempo waarin het nog nooit veranderd is. Dus als je die shift niet maakt en je stelt niet de vraag ‘zijn we nog wel met de juiste dingen bezig’, then you’re just going to bounce back!”

Waarom kan een spreker uit de topsport juist nu een toevoeging zijn?

“Ik heb gewerkt met tennissers, voetballers en nu weer een met nieuwe wielerploeg. En wat je vooral van sportmensen kan leren is het presteren onder druk, waar veel werkende mensen ook mee te maken hebben in deze tijd. Ook de twee belangrijkste regels van topsporters komen in het bedrijfsleven altijd weer terug.

  • You can’t win them al
  • Je moet snel en efficiënt kunnen herstellen

Dat zijn de regels die bij de absolute wereldsterren in de sport boven aanstaan. Soms moet je verliezen of bepaalden dingen laten, om daarna weer te winnen. En voor iedereen is het ‘vooral in deze tijd’ erg belangrijk om te herstellen, gezond te blijven en je mentale veerkracht sterk te houden.

 “Een atleet luistert naar zijn coach als het minder gaat, maar een echte topsporters zal ook als het goed gaat altijd vragen wat er beter kan.”

Sprekers in dit artikel