Lisa Westerhof nu en in de toekomst!

Deze week hebben wij in onze ‘nu en in de toekomst’ blog voormalig zeilster en First Officer KLM, Lisa Westerhof gesproken. Benieuwd naar waarom Lisa voor de sport zeilen heeft gekozen en wat haar doelen in het leven zijn? Lees dan snel door.

Even voorstellen, wie ben je en waar kom je vandaan?
Mijn naam is Lisa Westerhof, inmiddels ex topsporter met een lange sportcarrière achter de rug, die al op vroege leeftijd is begonnen. Ik werd op mijn 14e jeugd wereldkampioen in het zeilen. Daarnaast heb ik mogen zeilen op twee Olympische Spelen. Ik heb samen met mijn team meerdere wereldtitels en Worldcup titels gewonnen. Tijdens mijn topsportcarrière heb ik ook aan mijn maatschappelijke carrière gewerkt. School, studie, mijn opleiding aan de KLM luchtvaartschool en vervolgens mijn werk als first officer bij KLM heb ik altijd gecombineerd met topsport. Inmiddels ben ik gezagvoerder Boeing 737 en senior instructeur, in deze functies leid ik vliegers en instructeurs op. Ook begeleid ik jonge topsporters met verschillende sport achtergronden richting de Olympische Spelen, via de stichting Talent Empowerment. Mijn maatschappelijke- en zeilcarrière liepen altijd parallel aan elkaar. Tijdens een groot sportevenement en de voorbereiding daarop werd de focus van het vliegen verlegd naar de topsport. Ondertussen zijn mijn man en ik ouders geworden van twee vrolijke meiden van 2 en 5 jaar oud.

Waarom heb je voor de sport zeilen gekozen?
Toen ik jong was is ben ik in aanraking gekomen met heel veel verschillende sporten, van schaatsen tot waterpolo en van kungfu tot klimmen. Maar dus ook zeilen. De sport zeilen sprak mij gelijk erg aan. Alle factoren waar je mee te maken hebt, de wind, golven, de wolken, het materiaal en het bootje maken het interessant. Het is zowel een tactische- als strategische sport. Het buiten zijn is heerlijk, stoeien met de elementen en daardoor is geen dag hetzelfde. Hierdoor was ik al snel niet meer van het water af te slaan. De topsport tijd ligt nu wel achter mij, ik kan heerlijk genieten van een rondje zeilen met het gezin. Alleen wanneer er een wedstrijdje ontstaat dan word ik echt wel weer fanatiek.

Waar houd je je nog meer mee bezig deze tijd?
Ik werk bij KLM en omdat ik ook trainingen binnen KLM verzorg, heb ik gelukkig gewoon een vol rooster. Voor mij niet heel anders dan vóór de corona tijd. Ik vlieg regelmatig, binnen Europa op de Boeing 737, en daarnaast verzorg ik veel opleidingen, trainingen en examens, schrijf ik trainingsprogramma’s en ben ik betrokken bij allerlei projecten binnen KLM, van corporate culture programma’s tot heel technische zaken en de menselijke, human factor, kant binnen het vliegers vak. Ook maak ik tijd vrij om te sporten en fit te blijven, ik hou van crossfit, hardlopen en ga regelmatig mountainbiken over het parcours door het bos achter ons huis. Met de meiden zijn we bijna dagelijks in het bos, dieren zoeken, met takken slepen, verstoppertje spelen, of mountainbiken met de oudste.

Waar zie jij jezelf over vijf jaar?
Ik ben heel gelukkig op dit moment, dus er hoeft van mij niet veel te veranderen over vijf jaar. Ik heb twee gezonde meiden, een baan waar ik veel voldoening uit haal en waar ik nog voldoende in kan groeien. Wel ben ik allergisch voor ‘stilstaan’. Ik ben heel blij met wat ik heb maar ik wil mezelf wel blijven ontwikkelen. Dit kan heel goed binnen mijn huidige baan bij KLM en nieuwe projecten. Het zou verschrikkelijk zijn als ik over vijf jaar nog precies hetzelfde doe als wat ik nu doe. Ik wil de komende vijf jaar gewoon doorgroeien op de manier hoe ik daar nu mee bezig ben. Over vijf jaar zal ik wijzer zijn in mijn rol als moeder, maar ook zeker als gezagvoerder, instructeur, trainer en coach.

Wat is jouw grootste levensdoel?
Er is niet een heel duidelijk doel. In het leven na de topsport ben je heel anders bezig met ontwikkelen en groei dan tijdens de topsport. Tijdens je topsport carrière is het heel makkelijk meetbaar. Je haalt goud of je haalt het niet. Het moment is heel helder en er moet naar een moment toe getraind worden. De weg in de topsport is aardig uitgestippeld en heel duidelijk. In het leven heb je doelen op heel veel vlakken. In een notitieboekje houd ik een aantal topics bij zoals gezin, vrienden, persoonlijke ontwikkeling, werk, sport en ontspanning. Ik stel mezelf doelen/acties en daarmee focus ik om op ieder van die vlakken mezelf te ontwikkelen en ervoor te zorgen dat alles aandacht krijgt. Daardoor ontwikkelt ik mijzelf nu veel breder. Er is niet meer één doel wat alles overheerst en waar ook alles voor moet wijken, zo werkt het wel met de Olympische Spelen. Er zijn nu verschillende vlakken belangrijk in mijn leven en de ene keer richt ik de focus meer op het gezin en de andere keer meer op het werk of juist mijn persoonlijke ontwikkeling. Zorgen dat er tussen de verschillende topics balans is en dat er heel bewust mee om gegaan wordt, dat is het doel.