Maarten van der Weijden: ‘Let me entertain you’

‘Let me entertain you’ knettert er uit mijn autoradio. Geluid staat op 50, het is tien uur. Normaal gesproken niet mijn standaard muziek repertoire, maar toch voel ik me er prettig bij. Het is al laat, normaal zou ik al lang in bed liggen. Ook al ben ik zeer gesteld op mijn nachtrust, ik voel me totaal niet moe, zit boordevol met energie.

Voor mij is geluk; “Het terugkijken naar het verleden en beseffen dat je de juiste keuzes hebt gemaakt”, waar het veel gangbaarder is dat je geluk definieert als een gevoel op het moment.Geluk is de oppervlakte onder de grafiek en niet de waarde van het laatste punt, zou ik als wiskundige zeggen. ‘Gelukkig ben ik al gelukkig geweest’ vertelt Acda en de Munnik ons. Ook mijn levensmotto heb ik van Acda en de Munnik gestolen: ‘Alles gaat voorbij, maar eerst genieten we er van’.

Terug in de auto besef ik de onzin van mijn eigen idee, van mijn eigen definitie van geluk. Geluk is wel een geluksmoment en ik ervaar het NU, ja NU. Ga alsjeblieft niet weg.

Terugkijken op je leven en beseffen dat je de juiste keuzes hebt gemaakt is voor mij het meest waardevol in iemands leven. Lastig om geen fouten te maken, soms lastig om te accepteren dat zaken lopen hoe ze lopen. Het leven is niet voorspelbaar, dat zeker niet. Zo zie je geen enkele kans op vooruitgang en lig je doodziek in het ziekenhuis en zo ligt de wereld aan je voeten, na het winnen van Olympisch goud. Het is raar als je opeens heel veel mogelijkheden voor je voeten geworpen krijgt. Ik werkte keihard, deed mijn stinkende best, tikte vervolgens als eerste aan en tja, wat toen. Mijn horizon van vooruit kijken hield op, had alles gepland de afgelopen 4 jaar, wist precies waar ik elke dag zou staan, tot die dag. Sommige noemen het een zwart gat, voor mij niet, de wereld brak open met bakken van mogelijkheden.

Sinds 21 augustus 2008 is mijn wereld veranderd en zoek ik naar mogelijkheden en kansen in het leven die het beste bij mij passen. Als wiskundige had ik niet gedacht dat ik deze zou vinden als financieel manager bij Unilever, als schrijver van het boek BETER en als inspirator van het geven van bedrijfspresentaties. Presentaties geven gaan me beter af dan ik had kunnen verwachten, misschien is het mijn vaders DNA als wiskundedocent waardoor het spreken voor groepen me goed afgaat. Misschien is het iets anders, maakt ook niet uit, ik vind het leuk. Leuk om mensen een verhaal te vertellen, leuk om mensen aan het denken te zetten en te prikkelen.

Allemaal hebben we de droom een positieve impact te hebben op de mensen om ons heen en op de wereld. Het is iets over tien, ik rij terug vanuit Drunen, waar ik een verhaal heb verteld aan leden van de Rabobank. Het was mooi, het was intiem het voelde goed. Heb echt het idee dat ik een rol heb gespeeld in het geven van een mooie avond aan de mensen in de zaal. Hoe klein ook, daarmee geloof ik dat ik hun dag, hun jaar, hun leven net een klein stukje mooier gemaakt heb. Ik heb impact gehad. En dat voelt enorm goed, ik voel me gelukkig. ‘Let me entertain you’.

Sprekers in dit artikel