Leoni Blokhuis over haar carrière als zaakwaarnemer

Vanavond spelen de oranjeleeuwinnen een oefeninterland tegen de Verenigde Staten. In 2019 stonden ze al eerder tegen elkaar in de finale van het WK vrouwenvoetbal die Nederland toen verloor. Maar hoe zal het deze keer gaan? Leoni Blokhuis is al jaren een van de grootste zaakwaarnemer van het vrouwenvoetbal in Nederland. Ze vertegenwoordigt onder andere Sari van Veenendaal, Shanice van de Sanden en Vivianne Miedema. In onze nieuwe blog vertelt ze wat haar verwachtingen zullen zijn voor vanavond, maar ook over de groei van het vrouwenvoetbal in de afgelopen jaren.

Nederland kan vanavond revanche nemen op de VS, maar hoe schat jij de kansen in deze keer?

“De kansen zullen redelijk gelijk zijn. Ik ben wel benieuwd hoe de voorhoede eruit gaat zien, met de afwezigheid van Vivianne Miedema. Het zal sowieso een open wedstrijd worden verwacht ik en het is natuurlijk een hele nuttige wedstrijd in de voorbereiding op de Olympische Spelen.

Wat is er in de tijd tussen de WK finale en de wedstrijd van vanavond allemaal gebeurd in het vrouwenvoetbal?

“Dat zijn best wel wat dingetjes. In de tussentijd is Sari van Veenendaal uitgeroepen tot beste keepster van de wereld. En dat was eigenlijk best bijzonder, want het was de eerste keer dat die prijs werd uitgereikt aan een keeper. Covid-19 heeft natuurlijk ook heel veel veranderd, alle competities zijn stilgelegd, de Olympische Spelen zijn verschoven en bij sommige speelsters is daardoor ook de mindset veranderd. Kika van Es heeft bijvoorbeeld het inzicht gekregen dat ze eigenlijk weer naar huis wilde, omdat ze zich toch erg eenzaam voelde. Maar ondanks Corona is er dan wel weer een grote media partner gekomen die aan de vrouwen eredivisie is verbonden en hebben de PSV vrouwen de grootste sponsordeal ooit binnengesleept. Het zijn natuurlijk goede signalen, dat er ondanks het Covid-19 virus toch nog zulke ontwikkelingen zijn.”

Hoe is het nou om ondernemer te zijn in zo’n snelgroeiende sport?

“Het jaar 2017 heeft voor een omslag gezorgd door het gewonnen EK. Daarvoor werd het vrouwenvoetbal en ook mijn rol als zaakwaarnemer niet altijd serieus genomen. Weinig mensen geloofden er in en deuren zaten dicht. Stel je eens voor dat je je op ieder feestje moet verantwoorden voor het werk dat je doet en in moet gaan op de vraag of vrouwenvoetbal wel topsport is.. Het ondernemen vroeg in die tijd veel doorzettingsvermogen en creativiteit. En dat lukte uiteindelijk omdat ik heilig overtuigd was van de kracht en potentie van het vrouwenvoetbal.

Na het EK in 2017 veranderde dat heel snel. De OranjeLeeuwinnen versloegen Denemarken in de finale van het toernooi en werden Europees kampioen. De sport werd positiever benaderd, de speelsters werden herkend en ik hoefde niet meer uit te leggen aan de telefoon wie een Vivianne Miedema of een Jill Roord was. Dat maakte ons werk veel makkelijker. En nog steeds zijn er natuurlijk vooroordelen over het vrouwenvoetbal en daar loop je ook in het ondernemen wel eens tegen aan, maar als je kijkt waar we vandaan komen. Dan vind ik dat we het hartstikke goed doen.“

Je hebt als vrouw echt je plek moeten veroveren in het voetbal. Wat is jouw geheim van het succes dat je hebt behaald?

“We zijn denk ik goed in wat we doen omdat we dicht bij onszelf blijven. Ook als de wereld om ons heen snel verandert. We zijn flexibel en bewegen mee, maar wel vanuit onze eigen overtuiging. We denken goed na over stappen die we zetten, ook met de speelsters, want het is erg makkelijk om ‘te’ snel te gaan. – Je kunt je kruit sneller verschieten dan dat je het hebt verzameld -. Dus soms is het niet erg om bij bepaalde keuzes iets langer stil te staan en er goed over na te denken. Stap voor stap dingen doen. En wat misschien wel het belangrijkste aspect is, is dat we altijd doen wat we zeggen. We zijn eerlijk en transparant. Dat is de basis van een relatie, op welk vlak dan ook.”

Wat geef jij mee aan het publiek met jouw presentatie?

“Ik geloof dat er altijd iets mogelijk is. Er was in 2012 één man die mij 5% (!) kans van slagen gaf. Ik was daar heel blij mee, want dat was de enige persoon die mij überhaupt een kans gaf. Het is heel makkelijk om te kijken naar wat niet kan. Maar wat kan wel? Die mindset maakt voor mij het verschil tussen je doel wel of niet halen.”

Ben je ook benieuwd hoe de Oranjeleeuwinnen het gaan doen vanavond?
De wedstrijd is om 18:35 te zien op Veronica!

Sprekers in dit artikel