Mark Tuitert over leiderschap: ‘Leave the jersey in a better place’

Een enerverend jaar was het, de opleiding Sports Leadership aan Universiteit Nyenrode met als afsluiting een diploma uitgereikt gekregen door Minister President Mark Rutte. Een sportreis en individueel ontwikkelingstraject met modules als: Financiën, marketing, management, ethiek, fysiologie etc. Kortom alle aspecten die je tegenkomt in een moderne (sport)organisatie en waar je iets van moet weten en vinden. Naast deze modules wordt het resultaat, net als bij een sportteam, gevormd door de veelzijdigheid van haar deelnemers. Een verzameling, ondernemers, oud-sporters, bestuurders, coaches vormden mijn bonte leergezelschap het afgelopen jaar.

Leiderschap, ja een interessant thema. Iets waar een grote behoefte aan lijkt te bestaan. Helemaal in de topsport die bol staat van emoties, waan van de dag en vooral korte termijn prestaties tegenover lange termijn ontwikkeling. Zij vormen tegenstellingen die direct voelbaar zijn in de hele sportwereld. Bondsbesturen die overhoop liggen met atleten zoals bij het judo, zwemmen en schaatsen zijn eerder regel dan uitzondering.

Je zult meer dan ooit moeten uitleggen wat je doet, een mooi voorbeeld vind ik de directe interactie die Toon Gerbrands, docent in de management module en directeur PSV, aangaat met het publiek via Twitter. Desgevraagd legt hij zijn dagelijkse beslissingen uit, hij neemt mensen mee in zijn gedachtegang. Je kunt het niet eens zijn met hem, maar er zit wel een zorgvuldige gedachte achter. Plus als je waarden als club open, transparant en innovatief zijn moet je haast wel zo communiceren.

Zo was een belangrijk speerpunt in deze opleiding ook het persoonlijk leiderschap. Het komt vaak neer op keuzes maken, vanuit kennis van het vakgebied maar ook zeker vanuit jezelf. Jij geeft richting aan, en uiteindelijk maak jij de beslissing en ben jij verantwoordelijk. Je moet dus weten welke krachtenvelden spelen in de sport en binnen jezelf. Kun je jezelf verplaatsen in verschillende zienswijzen? Spelen er nog andere onderhuidse emoties? Hoe reageer je onder druk en hoe deel je in tegenslag en succes?  Daarom biedt sport een mooie metafoor voor de rest van het (bedrijfs)leven. Er is geen hoekje om in te schuilen.

De slagzin die bij ons traject steeds weer terugkwam was: ‘Leave the jersey in a better place’. De roep om een hogere waarde verder dan de winst van de volgende wedstrijd. De term is geleend van het rugby team van de ‘All Blacks’, en in gestoeld op het geloof dat je als mens deel uitmaakt van iets groters. Spelers of werknemers gaan op de langere termijn niet harder lopen van bonusgelden of een blinkende medaille, ze willen een hoger doel voor ogen hebben en met gelijkgestemden hiervoor gaan. Deze drive is groter dan welke beloning dan ook. Inspiratie komt namelijk uit het proces, uit het dagelijks werken met op en top gemotiveerde en toegewijde mensen. Als je die omgeving kan bieden en deze mensen jouw volgen, dan is dat de basis voor leiderschap.

‘Leave the jersey in a better place’. Een mooi motto om mee te dragen voor alle toekomstige leiders, en niet alleen in de sportwereld.

Sprekers in dit artikel