Koen Weijland wordt de eerste bondscoach van e-Oranje

E-sporter Koen Weijland mag zich de eerste bondscoach noemen van het Nederlands e-sports team voor het spel FIFA. Na lange tijd te hebben overlegd met de KNVB, zal Koen het gezicht worden van e-Oranje tijdens de internationale kampioenschappen. Wij hebben hem een aantal vragen gesteld over deze bijzondere kans!

Wat ga je precies doen als bondscoach?

“Het is wel wat anders dan men normaal gesproken gewend is. Ik ga niet als Frank de Boer de spelers selecteren op basis van mijn objectieve mening. De spelers worden gekozen op basis van hun prestaties in het spel zelf. De groep van de beste spelers in Nederland zullen het komende jaar vaak op trainingskamp gaan als een soort van voorselectie. De allerbeste jongens schoppen het dan uiteindelijk tot de selectie van e-Oranje. Zij zullen Nederland vertegenwoordigen op de grote internationale toernooien die worden georganiseerd door de FIFA en UEFA. Voor veel mensen is dit echt weer iets heel nieuws. Het feit dat de KNVB hier nu echt iets mee wil gaan doen laat bij veel mensen toch even de wenkbrauwen fronsen. Het is dus sowieso goed om iemand naar voren te schuiven die het gezicht is van het team en op de toernooien de KNVB vertegenwoordigt.

Naast dat ik een beetje de coach en het gezicht zal zijn, ben ik ook de gene zijn die bijvoorbeeld de pers te woord gaat staan en de content rond het team gaat creëren. Ik denk dat de reden waarom ik het ben geworden vooral is, omdat ik een van de eerste FIFA e-sporters in Nederland was, een groot bereik heb, maar ook vooral omdat ik het heel erg belangrijk vind om jong talent te begeleiden en het juiste podium aan hun te geven.”

Ga je zelf ook uitkomen voor Nederland?

“Nee nee, dat niet. Ik ben al heel lang niet meer de beste en het zou ergens ook niet goed zijn. Er zijn zoveel nieuwe dingen mogelijk tegenwoordig. Dus er zijn ook heel veel jongeren die op jonge leeftijd zo verschrikkelijk veel spelen en hier ook heel gretig en goed in zijn. Ik doe er nu natuurlijk ook heel veel naast, dus het is niet meer mijn prioriteit om de allerbeste te zijn.”

Hoe zie jij de toekomst van de e-sports?

“Dat vind ik erg moeilijk om te zeggen. Ik zou het vijf jaar geleden ook niet hebben zien aankomen dat ik bondscoach zou worden van e-Oranje. Toch denk ik dat het na verloop van tijd gewoon als normaal gezien gaat worden. Het blijft allemaal nog vrij nieuw en voor veel mensen is het maar een spelletje, maar dit gaat gewoon wel een nieuwe vorm van topsport worden. Het zal misschien niet zo snel een Olympische sport worden omdat het niet voldoet aan de voorwaarden van de fysieke inspanning, maar op de jeugd Olympische Spelen zou het bijvoorbeeld wel aan de eisen voldoen. Het zou dus nog wel kunnen. Al met al zal het de FIFA speler niet zoveel uitmaken. Het is een beetje een eigen wereldje en als FIFA speler wil je gewoon wereldkampioen worden.

Ik heb er erg veel vertrouwen in dat Nederland hoge ogen gaat gooien op de toernooien. In Nederland zijn er erg veel goede spelers. De e-divisie is ondertussen weer begonnen, ik ben dus heel erg benieuwd welke jongens echt goed gaan presteren nu.”

Sprekers in dit artikel