Koen Schobbers over zijn nieuwe boek ‘Mijn gamende kind’

Koen Schobbers heeft gister zijn nieuwe boek ‘Mijn gamende kind’ uitgebracht. In het boek geeft hij samen met Deirdre Enthoven tips en adviezen aan ouders hoe zij het best om kunnen gaan met een kind dat veel gamet. Wij waren benieuwd hoe dit idee is ontstaan en hebben hem daarom enkele vragen gesteld!

Zou je iets meer kunnen vertellen over het boek zelf en waarom je het geschreven hebt?

“Ik tekende samen met mijn ouders op 15-jarige leeftijd al mijn eerste professionele contract als gamer. In het eerste jaar ging alles nog prima, maar met de jaren werd ik steeds meer de gamewereld in getrokken en begreep mijn moeder niet waar ik mee bezig was. Er ontstond een steeds groter gat tussen mij en mijn moeder en de communicatie verliep steeds slechter.

Uiteindelijk kwam in 2014 de NOS voor het eerst bij ons thuis om een nieuwsitem op te nemen. Hierdoor en door de interviews die volgden, ging mijn moeder steeds meer begrijpen wat ik nou precies deed en konden we daarom bijvoorbeeld makkelijker afspraken maken over het gamen. Dat heeft er uiteindelijk in geresulteerd dat ik in 2016 workshops ben gaan geven aan ouders met hetzelfde probleem. En die sloegen eigenlijk best goed aan.

In 2017 moest ik negen maanden wachten voordat ik aan mijn master geneeskunde kon beginnen, dus dacht ik na over wat ik in die periode kon doen. Ik kreeg wat ideeën om mijn kennis op papier te zetten en één van de ideeën was volledig gericht op tips en adviezen voor ouders met gamende kinderen.

Ik had helemaal nog niet in mijn hoofd dat ik een boek zou gaan schrijven, maar uiteindelijk kwam ik toch terecht bij de uitgever: Maven Publishing, die na het inzien van het document enthousiast raakte om dit in een boek te verwerken.”

Merkte je dat er vraag naar was?

“Het is niet dat ik perse merkte dat er vraag was naar een boek, maar wel naar hoe je om moet gaan met een gamend kind. Vaak kregen mijn moeder en ik ook de vraag hoe wij hier uiteindelijk mee om zijn gegaan. Daarom besloot ik dus om presentaties te geven.

Het boek bestaat eigenlijk uit de 50 meest gestelde vragen die ik in de afgelopen jaren heb gehad. Eerst worden de vragen en het antwoord kort samengevat voor de mensen die gewoon snel ergens antwoord op willen hebben, maar daarnaast staat er ook genoeg extra uitleg met wetenschappelijke onderbouwingen bij, welke op een makkelijke manier worden uitgelegd. Tenslotte sluiten we elke vraag af met concrete en praktische tips en adviezen”

Wat wil je met het boek bereiken?

“Het doel is om de ouders te helpen de relatie met hun kind te herstellen, behouden of te versterken en het gamende kind in een gezondere balans te krijgen of te houden”.

Heb je misschien al en tip die je een beetje kan toelichten?

“Veel ouders beginnen met de vraag waarom speel je die game? Maar de ‘waarom’ vraag is de laatste vraag die je wilt stellen. Begin juist met de ‘wat’ vraag. Wat voor soort game speel je?, wat voor soort zwaard heb je in je hand? Dit zijn vragen die makkelijk en snel zijn om te beantwoorden.

De tweede soort vraag is een ‘hoe’ vraag. Hoe werkt de game? Hierbij moet je kind ook direct wat meer uitleg geven.

En de derde vraag is dus pas de ‘waarom’ vraag. Dit omdat je eigenlijk vraagt wat de motivatie van je kind is om een bepaalde game te spelen, daarom is deze vraag het moeilijkste om te beantwoorden voor een kind. En dan heb ik het over een serieus antwoord, niet het antwoord ‘’omdat het leuk is’’. Je moet je vragen dus opbouwen: Wat, hoe en dan pas waarom”.

Voor de meeste ouders is de wereld van het online gamen nog erg onbekend terrein. Hierdoor snappen de meeste ook niet wat hun kind doet, maar misschien belangrijker waarom hun kind helemaal op kan gaan in gamen. Dit boek leert je niet om het gamen leuk te gaan vinden, maar het leert je om op de juiste manier om te gaan met jouw kind dat gamet. Hierdoor worden de discussies en irritaties die vaak voorkomen tussen ouders en kind zo veel mogelijk beperkt.”

Ben jij nou benieuwd naar alle andere tips in het boek van Koen?

Bestel het boek hier!

 

Sprekers in dit artikel