Kika van Es over de tweede seizoenshelft van de Eredivisie

De Eredivisie vrouwen gaat over twee weken weer van start. Met nog vijf wedstrijden te spelen, zijn de drie favorieten kanshebbers: Ajax, PSV en Twente. Afgelopen zomer keerde international Kika van Es terug naar haar oude club FC Twente. Zij sloten de eerste seizoenshelft af met een winstreeks van vijf wedstrijden. Hierin versloegen zij tevens directe concurrenten Ajax en PSV. Wij vroegen Kika hoe het weer bevalt in Nederland en stelde wij de vraag: wie wordt er kampioen in de Eredivisie?

Hoe bevalt het om weer terug te zijn in Nederland?

“Het bevalt eigenlijk weer heel erg goed, al was in het begin wel weer erg wennen. Ik voetbalde natuurlijk bij Everton in Engeland en daar zijn de faciliteiten echt top. Het vrouwenvoetbal is daar al zodanig groot dat de accommodaties en alles wat er omheen draait echt gemaakt zijn om als topsporter alles eruit te halen. Het was dus wel even schakelen toen ik weer in Nederland kwam, maar dat kon ik vrij snel weer omzetten. Dit kwam omdat ik erg blij ben dat ik weer terug ben en dat ik zo veel kan spelen. Ik zou niet perse zeggen dat ik Engeland daardoor mis, maar als Nederland mogen we best wel jaloers zijn op Engeland als het gaat om vrouwenvoetbal. Nederland is natuurlijk goed op weg en er worden elk jaar weer grote stappen gemaakt, maar Engeland loopt nog ver voor op dit gebied.”

Wie gaat de competitie winnen?

“Er is nog van alles mogelijk omdat straks de competitie wordt gesplitst en de punten worden gehalveerd, wat de teams weer dichter bij elkaar kan brengen. Dus wij hebben zeker nog kans om kampioen te worden en het wordt alleen maar leuker als alle teams dichter bij elkaar komen te liggen. Daarnaast hebben we ook nog de beker waar we vol voor gaan. Uiteindelijk willen we elke prijs winnen, dus dat is ook zeker iets waar we voor zullen strijden. Er wordt vaak alleen naar PSV en Ajax gekeken, maar wij hebben als team laten zien dat we erg zijn gegroeid afgelopen seizoen en dat we ook gewoon meespelen om die prijzen.”

Wat is jouw rol in het team?

“Ik moet het goede voorbeeld geven aan de jongere meiden in het team. Tijdens de wedstrijden en trainingen moet ik volop in de strijd gaan en dat probeer ik de andere ook wel altijd mee te geven. Ik ben ook wel een leider in het veld en probeer ook op de trainingen de meiden zo goed mogelijk te helpen en aan te sturen.“

Heb je nog toekomstdromen?

“Ik heb sowieso nog als droom om kampioen te worden in Nederland. Daarnaast wil je als sporter natuurlijk prijzen winnen op grote eindtoernooien. Ik kijk bijvoorbeeld heel erg uit naar de Olympische Spelen dit jaar, maar ik heb ook nog de droom om weer een prijs te pakken op het EK of WK. Vorig jaar was Amerika misschien net een beetje te groot, maar ik heb er alle vertrouwen in, met alle staff en speelsters, dat we ons in de komende jaren kunnen blijven ontwikkelen dus wie weet is er in de toekomst een nieuwe kans om wereldkampioen te worden.”

 

Sprekers in dit artikel