Kijkje in het leven van… Tom van ’t Hek

In onze rubriek ‘Een kijkje in het leven van…’ stellen we een aantal vragen over het leven van een van onze sprekers. Dit keer is dat voormalig hockeyer en coach Tom van ’t Hek, wie naast zijn carrière ook nog zijn studie geneeskunde heeft behaald. Vanuit zijn rol als coach is hij in het wereldje van sprekers en dagvoorzitters terecht gekomen. Maar wat doet Tom eigenlijk nog meer?

Hoe ben jij begonnen als spreker en dagvoorzitter?

“Tijdens mijn carrière dacht ik daar eigenlijk niet zo over na. Maar toen werd ik in de tijd dat ik coach was van het vrouwen hockeyteam, gevraagd of ik voor Randstad wat presentaties wilde geven. Dit was voor aanvang van de Olympische Spelen. Daardoor kreeg ik ineens heel veel verzoeken van mensen die dat gehoord hadden of zelfs gezien, met de vraag: kun je ook eens bij ons langskomen.

Ik kende dus eigenlijk die hele wereld nog niet, maar zo ben ik dus toch als spreker begonnen. Uiteindelijk als je niet meer actief in het vak zit, moet je wel uitkijken dat je niet over zes jaar nog steeds hetzelfde verhaal vertelt. Dus toen ik was gestopt als coach, besloot ik steeds meer en meer opdrachten als dagvoorzitter te gaan oppakken. Hier en daar geef ik ook nog wel eens een presentatie, maar het grote deel van mijn activiteiten is toch echt het voorzitten. Daarnaast geef ik ook nog vrij veel Webinars en nascholing binnen de geneeskunde. Vaak word ik ook als dagvoorzitter ingezet op onderwerpen binnen dit vakgebied.”

Wat bied jij als dagvoorzitter?

“Ik zeg wel eens: een dagvoorzitter heeft een dienende en actieve rol. Aan de ene kant moet je je goed beseffen dat het niet om jou draait, maar het is de bedoeling dat je de mensen die daar zijn, goed uit de verf kan laten komen. Daar moet je dan wel actief en ook kritisch voor durven te zijn. Het liefst zit ik daarom ook onderwerpen voor, waarbij ik zelf genoeg kennis heb om dieper in te gaan op de theorie in plaats van alleen maar oppervlakkige vragen te stellen. En daarmee kan je een goede rol vervullen om er meer uit te halen bij sprekers, bij mensen en zeker vaak ook in discussies en plenaire gesprekken. Je moet dus wel actief zijn, maar je moet je wel realiseren dat de mensen die daar spreken, zo goed mogelijk uit de verf komen.”

Wat zijn je hobby’s?

“Sport is altijd een hele grote hobby geweest. Ik houd nog steeds een dagelijks praatje op Radio 1 over sport en ik sport zelf ook nog best veel. Ik loop drie keer per week hard, tennis nog regelmatig en zit vaak op de fiets. Eigenlijk doe ik dus wat meer individuele sporten tegenwoordig. Daarnaast geniet ik ook wel van het leven, ik houd bijvoorbeeld erg veel van lekker eten, maar daarom moet ik dan ook wel weer veel sporten, haha. Ik heb nog 3 kinderen, die niet meer thuis wonen, maar waar natuurlijk ook nog tijd in zit, mijn dagen worden zo wel altijd gevuld.“

Wat zijn jouw toekomstdromen?

“Laat ik beginnen met zeggen dat ik erg tevreden ben met mijn huidige manier van werken. Er zit veel  afwisseling in mijn werkzaamheden door alles wat ik mag doen. Ik hoop natuurlijk wel dat de live congressen en events snel weer terug mogen komen. Daarnaast lijkt het mij nog wel erg leuk als ik een iets langer radioprogramma kan maken over sport en actualiteit. Dat doe ik natuurlijk al regelmatig, maar het lijkt me mooi als ik dit in een wat vastere vorm kan gaan doen. Tot slot, ik doe tegenwoordig ook steeds meer met podcasts en het lijkt me ook interessant om daar nog iets meer in te gaan doen.”

Wat verwacht jij van 2021?

“De tijd waarin we zitten is voor deze branche, maar natuurlijk ook voor iedereen, een hele ingewikkelde. Anderzijds vind ik het ook wel weer interessant om te zien hoe dit bij mensen een positieve aanval is geweest op hun flexibiliteit en bewegelijkheid. En los van de medische en economische gevolgen van de ellende die de COVID-19 crisis brengt, vind ik het ook wel weer interessant wat er nu gaande is. Wat wordt het nieuwe normaal? Ik denk namelijk toch dat er dingen zullen zijn die we blijvend een tikje anders zullen gaan doen.”