Kijkje in het leven van… Samantha van Wijk!

In onze rubriek “Kijkje in het leven van…’ nemen wij een kijkje in het leven van een van onze sprekers. Dit keer is dat sportjournalist, programmamaker en presentatrice Samantha van Wijk. Sport, live televisie, verhalen vertellen en unieke content maken zijn haar grootste passies.

Samantha van Wijk houdt van sport en gaat zelf ook bijna geen enkele sportieve uitdaging uit de weg, SportsSpeakers stelde een aantal vragen om haar wat beter te leren kennen.

Hoe ben jij in jouw vakgebied terecht gekomen?
Ik ben in het media vak afgestudeerd, ik ben programmamaker en journalist. Uiteindelijk heb ik de keuze gemaakt om in de sport actief te zijn. Sport is een van mijn grootste passies, dit heb ik namelijk vanuit huis meegekregen. Mijn vader was altijd druk bezig met voetbal en mijn moeder peigerde zichzelf af in de gym. De televisie stond thuis altijd aan met sport op de achtergrond, Formule 1, voetbal, wielrennen en noem het maar op. Naast sport vind ik reizen geweldig, dus dat ik dit heb kunnen combineren is een cadeautje. Bij SBS6 heb ik vooral leren televisie maken bij dagelijkse nieuwsprogramma’s. Sinds 2013 ben ik gaan freelancen en ben ik me vol op de sport gaan richten. Zo ben ik begonnen als sportverslaggever bij de Jupiler League en vervolgens werd ik benaderd door RTV Noord-Holland. Zij zochten iemand die live vanuit het AZ stadion – na de thuiswedstrijden – een sporttalkshow wilde presenteren. En toen kwam Eurosport, zij hadden mij gezien bij NH Sport en zochten een sportpresentator voor een nieuw project: de MotoGP. Dus eigenlijk is het allemaal heel natuurlijk gelopen. Het balletje ging rollen en mensen wisten mij te vinden. Altijd proberen het beste uit jezelf te halen en een portie geluk is de tweetrapsraket die je nodig hebt.

Wat maakt jou bijzonder als presentator/dagvoorzitter?
Ik denk dat het heel krachtig is om een vrouw te zijn in een mannenwereld! Ik sta goed mijn mannetje door goed op de hoogte te zijn en vooral mezelf niet te serieus te nemen. Mannen maken veel flauwe grappen dus daar moet je gewoon een beetje op datzelfde niveau mee communiceren, dan komt het allemaal wel goed. Daarnaast heb ik een groot empathisch vermogen. Ik kan mezelf erg goed in mensen verplaatsen en ben oprecht geïnteresseerd. Ook sport ik zelf fanatiek van krachttraining, wielrennen, mountainbiken, hardlopen, motorrijden en hou ik van snelle auto’s. Ik doe eigenlijk alles, geen uitdaging is te gek voor mij! Ik vind sporten zelf heel erg leuk en ik vind dat je daardoor ook beter de sporter begrijpt. Wanneer ik zelf nog nooit een bepaalde sport heb uitgevoerd, wordt het interview ook lastiger. Wanneer je weet hoe het is om motor te rijden, een voetbalwedstrijd te spelen of een marathon te lopen, dan weet je ook wat je ervoor moet doen en laten en hoe het voelt. Dat werkt allemaal mee om de sporter te begrijpen. Humor en kunnen improviseren is een must in dit vak, want dingen lopen vaak anders dan je van tevoren bedacht had. Ik wil tijdens een presentatie lekker mezelf zijn en mensen op hun gemak laten voelen. Je merk dan meteen dat mensen minder geremd zijn en de leukste verhalen delen.

Wat zijn je toekomst dromen?
Na drie jaar als pitlane reporter te hebben gewerkt in de MotoGP voor Eurosport, zou de Formule 1 een hele mooie vervolgstap zijn. Maar daar moet natuurlijk wel ruimte voor zijn. Via NU.nl had ik wel de kans om wat bij de Formule 1 te mogen doen. Zo deed ik verslag van de testdagen in Barcelona, presenteerde ik de F1 podcast en kon ik de Dutch Grand Prix doen. Dat laatste ging helaas niet door, evenals het EK Voetbal en de Olympische Spelen waar ik verslag van zou mogen doen. Dat staat overigens nog steeds heel hoog op mijn lijstje. Als sportjournalist moet je de Olympische Spelen toch wel echt gedaan hebben. Het jaar 2020 viel in duigen.. Daardoor ben ik andere dingen gaan doen. Ik ben nu vooral bezig met het creëren van video content voor bedrijven, podcasts en maak wekelijks radio bij KX Radio van de NPO Campus, een opleidingstraject dus. Ook ben ik bezig met het maken van een documentaire. Stilzitten zit er bij mij niet in. Het presenteren van sport is wat ik het liefst zou doen, maar dat is nu vrij lastig. Hopelijk trekt dat binnenkort weer een beetje aan zodat de sportwereld weer tot leven kan komen. Mijn grootste toekomstdroom is de hele wereld over mogen blijven gaan voor mooie sportevenementen en daar verslag van doen. Ik ben dus super dankbaar voor wat ik allemaal al heb mogen doen. Net als een topsporter moet je de lat altijd hoog leggen, maar ook om weten te gaan met teleurstellingen.

Wat is jouw leukste jeugdherinnering?
Wanneer Nederland wedstrijden op het EK en WK won en ik nog een klein meisje was. Wij gingen dan met heel het dorp de Lange Nieuwstraat in IJmuiden op. De hele buurt stond op zijn kop. Van auto’s tot steps toeterend over de straat in het oranje. Het was één groot feest op straat, overal waren mensen aan het barbecueën in de tuin. Dat vond ik echt super fascinerend. Dat mensen op dat soort momenten allemaal samen voor Nederland zijn, dat is prachtig.

Wil je op de hoogte blijven rondom alle nieuwtjes van onze sprekers? Volg ons Instagram kanaal!