Kijkje in het leven van… Dominique Janssen!

In onze rubriek “Kijkje in het leven van…’ nemen wij een kijkje in het leven van een van onze sprekers. Dit keer is dat voetbalster voor VfL Wolfsburg Frauen en Nederlands vrouwenteam, Dominique Janssen. Hoe wordt zij steeds die 1% beter en hoe draagt zij haar mentale kracht over op de rest van haar teamgenoten? Wij vroegen het haar!

Sinds de finale van het Europees Kampioenschap 2017 ben jij de speelster met de meest gespeelde minuten op rij. Dat is best een prestatie! Hoe heb je dit voor elkaar gekregen?
Ik denk dat ik altijd een persoon ben die heel kritisch is wat betreft mijn eigen prestaties. Ik werk altijd aan die 1%, hoe kan ik het de volgende keer beter doen of wat zijn de dingen die ik juist goed heb gedaan. Die mindset heeft me ook geholpen om constant te worden in mijn prestaties. Iets waar – als je het mij vraagt – ieder persoon en iedere organisatie profijt van kan hebben. Die constantheid is niet iets wat vanzelf gebeurt, daar moet je hard voor werken.

Voor mij was natuurlijk het Europees Kampioenschap een grote trigger om het elke keer weer beter te doen en daadwerkelijk elke wedstrijd te gaan spelen. Om nu een van de speelsters te zijn met de meest gespeelde minuten is super tof en dat wil ik zeker door blijven zetten. Fit blijven en goed voor mezelf blijven zorgen. En natuurlijk altijd kritisch zijn op mezelf! ;-)

Jij geeft aan dat je iedere dag 1% beter wil worden zodat je op lange termijn heel veel beter wordt. Kan je een voorbeeld geven van hoe je vandaag (of gisteren) die ene procent beter bent geworden?
Om die 1% te bereiken heb ik voor mezelf bepaalde gewoontes gecreëerd in mijn leven, dat is bijvoorbeeld door dagelijks te mediteren. Dat helpt mij om een bepaalde rust te creëren, te zorgen dat mijn ademhaling onder controle is en dat ik mij goed voel gedurende de dag. Hierdoor denk ik dat ik sneller relaxed ben en geen hoog stress level ervaar. Dat helpt mij beter te presteren en houdt mij scherp om steeds die 1% beter te worden. Daarnaast schrijf ik elke dag in mijn dagboek. Dit kan bijvoorbeeld een stukje zijn waar ik over mijn dankbaarheid schrijf, maar ook wat ik beter zou kunnen doen of hoe mijn dag is geweest. Het zijn eigenlijk hele simpele dingen, maar dat is wel mijn houvast. Dit is natuurlijk voor iedereen anders, maar de kracht ligt vaak in de kleine dingen.

Een leuk voorbeeld is misschien dat ik nu met de nieuwe opzet van de Champions League merkt dat ik veel meer wedstrijden speel dan voorheen. Dat is ook weer een nieuwe challenge om elke dag 1% beter te worden, omdat ik veel bezig ben met het spelen van wedstrijden en hier ook weer van moet herstellen. Voor mij is 1% beter worden, dat als ik weet dat ik een bepaalde wedstrijd prima heb gespeeld, maar het gevoel heb dat het nog beter kan, ik samen met mijn individuele coach ga zitten. Dan analyseren we de wedstrijd en kijken we op welke punten we weer een stapje kunnen verbeteren. Ik denk dat mijn gretigheid van het altijd beter willen worden en het in de spiegel durven kijken, bijdraagt om elke dag die 1% beter te worden.

Een van jouw krachten is dat je mentaal enorm sterk bent. Hoe draag jij dit over aan de rest van je teamgenoten van het Nederlands elftal en Wolfsburg?
Ik denk dat ik mijn kracht laat zien door een bepaalde stabiliteit te tonen. Ik ben niet meer zo schommelachtig als dat ik in het begin van mijn carrière was. Dan ben je jong en hoort dat er misschien ook wel bij. Nu weten teamgenoten dat ik daar aan heb gewerkt en hier nog steeds mee bezig ben. Ik ben er open over en daardoor komen er ook teamgenoten naar mij toe met vragen. Dan help ik ze graag, dat vind ik een hele eer. Ik hoop dat ik ze met mijn ervaring een extra zetje kan geven om de draad weer op te pakken.

Naast dat je in het nationale team van Nederland speelt, speel je sinds de zomer van 2019 in Duitsland. Wat maakt het spelen in/voor een nationaal team zo anders?
Bij de club ben ik dagelijks en spendeer ik veel tijd met teamgenoten. Als ik één keer in de maand mag verzamelen bij het Nederlands elftal speel ik voor het nationale team. Ik denk dat het goed is om altijd stil te staan bij het feit dat ik ben geselecteerd uit een groep van veel meisjes en vrouwen. Iedere keer is het weer een eer om geselecteerd te zijn, dat is niet vanzelfsprekend. Je speelt tegen andere nationale teams, in feite speel je dus altijd tegen de beste speelsters van een ander land. Dat is in de competitie net iets anders, daar heb je ook goede tegenstanders maar met het nationale team, met de leeuwin op je borst, dat is toch iets magisch!

Wat maakt jou bijzonder als spreker?
In mijn presentatie leg ik een duidelijke link tussen de topsport en mental health. Ik licht thema’s uit over omgang met tegenslagen (‘ook met stenen die jou de weg versperren, kun je iets moois bouwen’), mindset (‘elke dag 1% beter worden’), onzekerheid (‘imperfections makes you unique’) en doelmatig werken (‘een doel is niets waard zonder uitvoering’).