Joyce Sombroek: ‘Keep chasing the 1%’

Als topsporter zet je alles op alles voor die laatste procent verbetering. Je wilt op de toppen van je kunnen presteren en strijden voor de winst. Om dit te bereiken moet je met veel plezier, overtuiging en vertrouwen ongelofelijk hard werken. Het is belangrijk om daarbij niet alleen maar aan je techniek, tactiek, conditie en kracht te werken. Mentale ontwikkeling en teambuilding maken meestal het verschil.

Als perfectionist ben ik niet snel tevreden en dit is een van de eigenschappen die me zo ver heeft gebracht. Vorig jaar heb ik een lijst gemaakt met zaken waardoor ik nog net iets beter zou kunnen worden. Dan moet je denken aan voedingssupplementen en herstelpakken, maar ook aan ‘EyeGym’. Als ik door deze oogtraining 1% sneller reageer, dan kan dat het verschil betekenen tussen een bal stoppen of niet en dus tussen winnen of verliezen!

Je kunt ook veel leren van professionals in andere takken van sport. Zo ben ik gaan kijken hoe Jasper Cillessen traint. Samen met mijn keeperstrainers probeer ik constant te innoveren. Ik daag mezelf uit met nieuwe oefeningen, maar ook door af en toe met mannen te trainen.

Als topsporter zoek je constant je grenzen op om nog beter, fitter en sterker te worden. Het is de kunst om niet over die grenzen heen te gaan. Want als je niet goed naar je lichaam luistert raak je al snel geblesseerd of overtraind. De balans tussen rust en inspanning is cruciaal.

Hoe belangrijk dit fysieke gedeelte ook is, het mentale aspect maakt uiteindelijk het verschil. Daarbij heb ik het niet alleen over de discipline en het doorzettingsvermogen die nodig zijn om aan de top te komen. Het is ook belangrijk dat je alles met overtuiging doet, dat je goed kunt samenwerken en dat je kunt presteren onder druk. De verwachtingen zijn hoog en zeker bij beslissingswedstrijden en shoot-out series is de druk enorm. Op zulke momenten moet je focussen op de dingen waar je invloed op hebt en vertrouwen hebben in jezelf en je team. Je presteert het best als je je concentreert op je taak en niet bezig bent met het resultaat.

De sleutel naar succes is het team en niet het individu. Daarom proberen we niet alleen elkaars kwaliteiten optimaal te benutten, maar elkaar ook te helpen als het minder goed gaat. Hoe we dit doen hebben we besproken tijdens uitgebreide teambuildingsessies. We zijn zelfs getraind door militairen, waarbij we al onze grenzen hebben verlegd. Deze ervaring heeft ons nog dichter bij elkaar gebracht. Ik durf zelfs te stellen dat de basis voor onze Olympische gouden medaille in 2012 is gelegd tijdens de 3 dagen ‘officierstraining’ in Alicante.

We hebben er alles aan gedaan om op de Olympische Spelen in Rio op ons best te zijn. We gingen voor goud en hebben uiteindelijk een zilveren medaille mee naar huis gebracht. Het blijft een beetje dubbel, maar we kijken met een positief en trots gevoel terug op afgelopen zomer. We hebben met passie en overtuiging gespeeld en waren heel hecht als team.

Ik vertel u graag meer over de Olympische Spelen, de weg naar de top, presteren onder druk en wat een team succesvol maakt. Tot snel dus?

Sprekers in dit artikel